Abitärpit: SK tarjoaa lukupaketin ylioppilaskokelaille

abitärpit
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ylioppilaskirjoitukset
Näkymä Tapiolan lukion liikuntasaliin ennen äidinkielen tekstitaidon ylioppilaskoetta Espoossa 12. helmikuuta 2010. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva

Minkälaisia ohjeita opettajat antavat kirjoitusurakkaan ryhtyville abeille?

Nurmon lukion yhteiskuntaopin ja historian opettaja Jouko Peltonen sanoo, että oppikirjoista kannattaa opetella se, kuinka asioiden pitäisi olla. Mediasta taas voi löytää esimerkkitapauksia esimerkiksi tilanteista, joissa lait eivät toteudu käytännössä.

Sirpa Kronholm Sammon keskuslukiosta vinkkaa, että yhteiskuntaopin kokeessa ei ole pariin vuoteen näkynyt sosiaalipoliittisia kysymyksiä.

Opettajat ovat myös yhtä mieltä siitä, että abiturienttien kannattaa valmistautua erilaisiin tehtävä- ja vastaustyyppeihin.

Koska kaikkia eväitä ylioppilaskirjoituksiin ei välttämättä saa koulukirjoista, Suomen Kuvalehti on koonnut ylioppilaskokelaille lukuloman ratoksi tärppipaketin. Siihen on kasattu kuluneen vuoden merkittäviä tapahtumia ja uutisaiheita.

Abitärpeistä löytyy niin reportaaseja, uutisia kuin blogitekstejäkin. Reportaaseja ja uutisia lukemalla pääsee hyvin kärryille vaikkapa finanssikriisin kehityksestä. Ja mitä hämärää olikaan puolueiden vaalirahoissa?

Blogeista taas voi löytää uuden tavan tarkastella jo ennestään tuttua aihetta sekä saada pontta oman mielipiteen muodostamiseen. Pitäisikö minareettien rakentaminen kieltää maailmalla, entä Suomessa?

“Vaalirahasotku on näkynyt uutisissa jo pitkään. Ehkä puolueiden rahoitus voisi heijastua yo-kokeisiinkin”, arvelee Kronholm.

Jouko Peltonen toteaa, että kysymyspaperista saattaa löytyä myös turvallisuuspolitiikkaan liittyviä aiheita.

Ylioppilaskokeiden tehtävät löytyvät esimerkiksi HS:n sivustolta.

Obaman presidenttikausi

Barack Obama astui Yhdysvaltain presidentin virkaan reilu vuosi sitten. Vaaleja edeltänyt huikea suosio on sittemmin hiukan laantunut. Onko maailmaa parannettu vuoden mittaan?

Vaalirahoitus

Suomen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli kertoi jo keväällä 2008 salanneensa osan vaalikampanjansa rahoittajista, koska teko ei ollut lain nojalla rangaistava.

Sotku levähti vuonna 2009, kun useamman keskustapoliitikon, pääministeri Vanhasen etunenässä, todettiin saaneen vaalirahoitusta puoluetta lähellä olevilta säätiöiltä.

Lautagate ja lähdesuoja

Vaalirahasotkusta poiki myös niin kutsuttu lautagate, jossa pääministeri Vanhasen epäiltiin saaneen ilmaiseksi rakennusmateriaalia nimeltä mainitsemattomalta rakennusliikkeeltä. Tapauksesta keskusteltiin Ylen Silminnäkijä -ohjelmassa. Tämä laukaisi myös keskustelun lähdesuojan käytöstä mediassa.

Sikainfluenssa

H1N1 -viruksen aiheuttama influenssa julistettiin pandemiaksi huhtikuussa 2009. Taudin kulusta on uutisoitu ahkerasti sekä Suomessa että maailmalla – välillä virheellisestikin. Rokotteet sikainfluenssaa vastaan ovat herättäneet kansassa ristiriitaisia tunteita. Välillä pelättiin, ettei piikkiä riitä kaikille. Osa ihmisistä taas on epäillyt rokotteen tehoa ja turvallisuutta.

Maahanmuutto ja -muuttajat

Tarkoittaako maahanmuuttokriittisyys samaa kuin rasismi? Kuuluuko maassa toimia maan tavalla? Mikä on kulttuuria, mikä yksilön toimintaa? Kuka saa muuttaa meidän maahamme?

Itämeren kaasuputki

Nord Stream on yli 1200 kilometriä pitkä merenalainen maakaasuputki, joka lähtee Venäjän Viipurista ja kulkee aina Saksan Greifswaldiin asti.

Ilmastonmuutos: Pelkkää puhetta?

Ilmastonmuutoksesta  on puhuttu jo pitkään. Otetaanko aihe tarpeeksi vakavasti? Joulukuussa pidetty Kööpenhaminan ilmastokokous keskittyi sekin sanan säilällä sivalteluun. Mikä oli tulos? Lue Suomen Kuvalehdessä julkaistut Muuttuva ilmasto -sarjan jutut alla olevasta linkistä.

Pahoinvoiva yhteiskunta vai pahoinvoivat yksilöt?

Kauhajoen koulusurmista on pian kulunut puolitoista vuotta. Uudenvuoden aattona Ibrahim Shkupolli avasi tulen Sellon kauppakeskuksessa. Mikä on pahoinvoinnin ja pahanteon taustalla?

Afganistan, terrorismi ja rauhantavoittelun keinot

Voiko Afganistanissa pyöriviä operaatioita kutsua rauhanturvaamiseksi? Terrorisminvastaista sotaa käydään edelleen, mutta kuuluuko siihen minaareettien rakennuskielto?

Finanssikriisi

Mikä sai aikaan kansainvälisen finanssikriisin? Entä mitä on tehty ja mistä saadaan rahaa talouden elvyttämiseen? Nykytilanteessa on myös jotain tuttua – mitä yhteistä tällä finanssikriisillä on 1990-luvun laman kanssa?

Muuttuva mediakenttä

Perinteinen printtimedia on saanut rinnalleen kolossin nimeltä sosiaalinen media. Mitä se tarkoittaa? Mitä eroa on verkko- ja printtijournalismilla?