Keskustan vaalirahoitussotku - mitä on tapahtunut?

Keva
Teksti
Pirita Männikkö
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Keskustan monitahoisen vaalirahoitussotkun puimisessa unohtuu helposti muut puolueet. Tänään Matti Vanhanen ehtikin jo kummeksua kokoomuksen päätöstä julkistaa rahoittajansa vasta myöhemmin.

Nova Group

Nova Groupin kautta myös Kevan sotkeutuminen keskustan vaalirahajupakkaan paljastui. Kuva Markku Ulander


Yle uutisoi tänään, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) oudoksuu kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen vaikenemista puoluerahoista. Katainen sanoi eilen, ettei kokoomus aio vielä julkistaa yksityiskohtia puoluerahoituksestaan.

On kerrottu, että keskusta rahoitti jopa kolmanneksen vaalitoiminnastaan eduskuntavaalivuonna 2007 joko avustuksilla tai myyntituloilla. Tilinpäätöksen mukaan keskusta sai vaalitoimintaansa 219 000 euroa avustuksia ja keräsi 362 000 euroa myyntituloja. Kokonaisuudessaan vaalitoiminnan tulot ja menot olivat 1 464 000 euroa.

Tämänhetkisten tietojen mukaan yrityksien ja Teollisuuden ja työnantajain TT-säätiön varoja vastaanottanut Menestyvä Suomi -yhdistys lahjoitti keskustalle ainakin 535 000 euroa.

Kevaankin erityistilistarkastus

Matti Vanhaselle esitettiin eduskunnassa viikko sitten kysymyksiä vaalirahoitussotkusta. Asian otti esille Sdp, joka epäili Vanhasen valehdelleen vuosi sitten, kun häneltä kysyttiin oliko hän osallistunut tapaamiseen Nova Groupin edustajien kanssa tammikuussa 2007. Oppositio ei kuitenkaan saanut tyydyttävää vastausta, ja kritisoi Vanhasta kiertelemisestä. Epäonnistuneen kyselyn jälkeen Sdp vaati, että Nova Groupissa tehdään erityistilintarkastus.

Sittemmin paljastui, että eräs Novan hanke oli viime vuona saanut noin 20 miljoonaa euroa kuntien työntekijöiden eläkerahaa. Sijoituksen hyväksymistä oli esittänyt Kevan toimitusjohtaja Markku Kauppinen (kesk).

Sitten Kevan hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) vaati erityistilintarkastuksen tekemistä myös Kevassa. Katajan mielestä ulkopuolisen arvioitsijan on syytä selvittää Kevan ja kiinteistöpalveluyhtiö Nova Groupin yhteydet, jotta luottamus Kuntien eläkevakuutuksen toimintaan palautuu.

Helsingin Sanomien mukaan Kataja on itse saanut rahaa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä, jolla taas on Novan kautta kytkentä Kevaan.

Tänään aamulla Kevan hallitus piti puhelinkokouksen, jossa käsiteltiin Kevan osuutta vaalirahakeskustelussa sekä selvitystä, jota valtiovarainministeriö on tekemässä Kevan ja Nova Groupin välisistä taloudellisista suhteista.

Kokouksen jälkeen Keva ilmoitti pyytävänsä valvovaa ministeriötä tutkimaan Kauppisen, hallituksen ja hallituksen puheenjohtajan roolin Novaan liittyvien sijoitusten ja sopimusten valmistelussa ja päätöksenteossa.

Kansanedustajat rahoittajan nurkissa

Kaiken muun hyvän lisäksi Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Keva on neljän kansanedustajan vuokranantaja. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk), sisäministeri Anne Holmlund (kok) ja keskustan edustajat Hannes Manninen ja Mirja Vehkaperä asuvat kaikki Kevan vuokra-asunnoissa ollessaan Helsingissä.

Tämä vahvistaa edelleen käsitystä poliitikkojen, Kevan ja vaalirahoittajien läheisistä kytköksistä.

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että Kauppinen olisi suositellut Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykselle muun muassa ministeri Vehviläisen tukemista. Kauppisen tehtävänä oli lehden mukaan listata muitakin ehdokkaita, joita kannatti tukea. Sekä Vehviläinen että Manninen saivat kevään 2007 kampanjoihinsa KMS-rahaa.

Vedonlyöntiä Vanhasen erolla

Julkisuudessa on pohdittu, joutuuko Vanhanen eroamaan pääministerin pestistään kaiken tapahtuneen tähden. Nyt spekuloinnilla voi lyödä rahaksi.

Kansainvälinen vedonlyöntitoimisto on ryhtynyt ottamaan vastaan vetoja Suomen pääministeri Vanhasen erosta, kertoo STT. Tällä hetkellä kertoimet suosivat Vanhasta. Lyömällä vetoa pääministerin uran jatkolle tämän vuoden elokuuhun saa kertoimen 1,28. Eron puolesta veikkaamalla kerroin nousee 3,10:een.

Vedonlyönnin on aloittanut Euroopan suurimpiin nettiuhkapelitoimistoihin kuuluva Unibet.

Lähteet: STT, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Ilta-Sanomat, Yle

Vaalirahoituksen läpinäkyvyydestä on puhuttu ainakin 1990-luvun lopulta lähtien. Yhtenä sysäyksenä oli  kohu osuuskauppa Arinan rahoituksesta.