Kansalaisjournalismi: Huhut kuolemastani ovat liioiteltuja

Kuka muistaa kansalaisjournalismin? Siitä kohkattiin pari vuotta sitten Suomessakin. Epäiltiin, että kun kuka tahansa voi pitää netissä blogiaan ja kertoa, kuinka asiat oikeasti ovat, toimittajan työ ja perinteiset tiedotusvälineet käyvät tarpeettomiksi. Vaan kuinkas kävikään?

Tässäpä uutinen: kansalaisjournalismi on täällä, elää ja voi hyvin. Mutta millainen kansalaisjournalismi? Ei ainakaan sellainen, jossa ihmisten pitämät blogit olisivat merkittävä uutiskanava. Nykyisellään ne tarjoavat lähinnä viihdettä, ainakin jos katsoo Suomen luetuimpia blogeja.

Kansalaisjournalismi kukoistaa verkkomedioissa uutisista käytävissä keskusteluissa. Kun toimitus tekee ja julkaisee uutisen, monia näkökulmia, lähteitä ja yksityiskohtia on pakko rajata pois. Puhumattakaan siitä, että joskus uutiset ovat yksinkertaisesti virheellisiä tai ainakin faktat päin mäntyä. Näitä virheitä ja rajallisuuksia ihmiset ovat kärkkäitä kommentoimaan.

Tästä syntyy mielenkiintoinen uusi tapa lukea uutisia, joka on ominaista vain verkolle. Ensin luetaan toimituksen tekemä uutinen, sitten ihmisten käymä keskustelu aiheesta. Ja vasta sitten ”juttu” on luettu kokonaan.

Tätä kansalaisjournalismi-sana alun perin 1990-luvulla tarkoitti: haluttiin palauttaa yhteys viestinten ja kansalaisten välille. Paitsi että se yhteys ei ole vieläkään täysin muodostunut.

Väitän, että toimituksissa ei osata kunnolla hyödyntää ihmisten tietoja. Uutissivustojen keskusteluja seuraavat pääasiassa moderaattorit, joiden tehtävä on poistaa joukosta asiattomuuksia (joita riittää). Moni keskusteluissa esitetty kysymys ja idea ei välttämättä ikinä päädy toimitukseen asti, jossa niistä voisi jalostaa juttuja, joista voisi keskustella… Ikiliikkuja.

Mitä konkreettista uutisesta virinnyt verkkokeskustelu sitten voi tarjota? Silminnäkijöitä, historiallista kontekstia, asiantuntijoiden näkemyksiä, linkkejä tiedon lähteille. Tässäkin asiassa uhat (nimettömät ”asiantuntijat”) on helpompi nähdä kuin hyödyt. Jos asiaa pysähtyy miettimään, sen voi nähdä toisinkin: Suomessa asuu noin 5,3 miljoonaa ihmistä, joista 15 000 työskentelee journalismin parissa. On selvä, että suuresta väkijoukosta joku tuntee asian aina paremmin kuin siitä raportoinut toimittaja.

Avaankin kilpailun: parhaan journalistisen näkökulman, taustan tai uuden idean SK:n sivustolla esittänyt keskustelija saa kirjapalkinnon. Kisa on voimassa 31. heinäkuuta asti. Jotta palkinnon voi saada, kannattaa rekisteröityä käyttäjäksi, koska näin voi antaa yhteystietonsa ja pääsee samalla kommentteineen etusivun uutisvirtaan.