Sveitsin minareettiäänestys: Islam hävisi sodan

Profiilikuva
Teksti
Leena Sharma
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yksi asia on varma: ihmiset jaksavat vastustaa. Kööpenhaminan ilmastokokousta. Mediamaksua. Irc-gallerian uutta ulkoasua. Ravintolatupakoinnin kieltoa. Serranon perhe -tv-sarjan loppumista. Krusifikseja. Moskeijoiden minareetteja.

Viime sunnuntaina 57,5 prosenttia Sveitsin äänioikeutetuista eli noin 1 500 000 ihmistä äänesti minareettien rakentamiskiellon puolesta.

Vaikka päätös tuntuu täysin väärältä, en uskaltaisi lähteä väittämään, että kaikki kiellon puolesta äänestäneet ovat rasisteja tai rasistisen vihanlietsonnan aivopesemiä. Monet lienevät yksinkertaisesti peloissaan.

Terrori-iskut ja islamin ääri-ilmiöt, kuten kunniamurhat ja burkiin käärityt naiset, ovat iskostaneet moniin länsimaalaisiin syvän epäluulon. Tilannetta ei paranna se, että kun Tanskassa yksi pilapiirtäjä käytti sananvapauttaan ja piirsi profeetta Muhammedin turbaaniin pommin, terrori-iskun uhka nousi koko maassa pysyvästi. Tai että kun Hollannissa provokatiivinen elokuvaohjaaja Theo van Gogh arvosteli musliminaisten asemaa, hänet puukotettiin kuoliaaksi.

Ei auta vaikka täällä tiedostavassa mediassa jankutettaisiin aamusta iltaan, että nämä ovat yksittäistapauksia, yksittäistapauksia, yksittäistapauksia… Että valtaosa maailman muslimeista on maltillisia tai maallistuneita, tavallista rauhaa rakastavaa väkeä, kuunnelkaa nyt meitä pliis älkääkä katsoko niitä youtuben ”imaami saarnaa länsimaiden tuhoa” -videoita tai naisen kivitys -elokuvia.

Mielikuvasodan islam on jo hävinnyt, ja se on pahempi juttu. Meille kaikille.

Kansanäänestyksen tuloksen mitätöimisestäkin on puhuttu.

Silloin vasta mentäisiin ojasta allikkoon. Ennakkoluulot eivät katoaisi mihinkään, ja lisäksi äänestäneille tulisi tunne demokratian halveksunnasta.

Kysytty mikä kysytty. Jatkossa lienee kuitenkin syytä miettiä, onko lainsäädännössä parantamisen varaa, jos se sallii jok’ikisestä pöllöstä aloitteesta äänestämisen.

Sveitsiläisten turvallisuutta minareettikiellolla ei lisätä. Ääriliikkeiden ja terroristien toimintakyky ei ole kiinni siitä, pystytetäänkö joitain torneja vai ei.

Rikolliset kokoontuvat kellareissa, toimistojen takahuoneissa ja kodeissa. Ja niissä huoneissa nauretaan varmasti Sveitsin päätöksen jälkeen makeasti partoihin.