Häkämies vastaa Haloselle Afganistanista: ”Täällä ei olla siviilejä surmaamassa”

Afganistan
Teksti
Pekka Ervasti

Puolustusministeri Jyri Häkämies kummastelee presidentti Tarja Halosen käsityksiä suomalaisesta kriisinhallinnasta.

Jyri Häkämies
Puolustusministeri Jyri Häkämies sai apua suomalaiselta ylikersantilta sonnustautuessaan suojaliiviin ennen poistumista Mazar-i-Sharifin lentokentältä lauantaina aamupäivällä.


Tasavallan presidentti Tarja Halonen pohti Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 49/2009), ovatko suomalaiset rauhanturvaajat joutuneet liian koviin paikkoihin.

”Siviilin tuhoaminen, vaikka kyseessä olisi itsemurhapommittaja, on heille hyvin vaikeaa”, puolustusvoimien ylipäällikkö Halonen sanoi haastattelussa.

Juuri tämä kohta kummeksuttaa puolustusministeri Jyri Häkämiestä (kok), joka matkusti viikonlopuksi Afganistaniin tutustumaan suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan.

”Suomalainen rauhanturvaaja ei ole täällä siviilejä surmaamassa vaan lisäämässä turvallisuutta”, Häkämies totesi lennolla Pohjois-Afganistanin Mazar-i-Sharifiin, joka on suomalaisten vastuualuetta Nato-vetoisessa ISAF-operaatiossa.

Häkämies tyrmäsi myös Halosen tulkinnan, että itsemurhapommittaja olisi siviili – edes siviiliasuun pukeutuneena.

”Itsemurhapommittajan määritteleminen siviiliksi ei täytä Geneven sopimuksen määritelmää. Se ei myöskään mahdu maalaisjärkeen.”

Häkämies toteaa, että Afganistanissa on ihmisiä voinut kuolla myös suomalaisten sotilaiden luoteihin, mutta ”se on tapahtunut tehtävää suorittaessa ja itsesuojelun puitteissa”.

Presidentti kentälle

Viime aikoina muun muassa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tiedonkulusta presidentin kanssa kahakoinut Häkämies pitää Halosen paneutumista haastattelussa kriisinhallinnan pulmiin sinänsä hyvänä asiana.

”Olisi hyvä, jos tasavallan presidenttikin tutustuisi johonkin operaation kentällä. On aika haasteellista yrittää päästä perille olosuhteista muistioiden kautta – jos sellaisia ylipäätänsä on saatavilla.”

Häkämies korostaa, että Afganistanin kaltaisissa vaikeissa olosuhteissa toimiville rauhanturvaajille on erittäin tärkeää, että he kokevat saavansa kotimaasta kaiken mahdollisen poliittisen tuen.

Hän myöntää, että Halosen huoli rauhanturvaajien henkisestä kestokyvystä vaikeissa operaatioissa on aiheellinen ja asiaa ei voi liikaa korostaa.

”Afganistan on kovin operaatiomme. Riskit ovat tiedossa”, hän sanoo.

Jyri Häkämies
Suomalaisosaston komentaja, everstiluutnantti Tommi Härkönen briiffasi puolustusministeri Jyri Häkämiehen paikalliseen tilanteeseen jo lentokenttäbussissa tänään aamupäivällä Mazar-i-Sharifissa.

Häkämiestä kuljettanut ilmavoimien Casa-kuljetuskone laskeutui Mazar-i-Sharifiin lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Puolustuministeri tapaa yli itsenäisyyspäivän ulottuvalla vierailullaan suomalaisten joukkojen lisäksi myös Pohjois-Afganistanissa toimivien saksalaisten ja ruotsalaisten ISAF-joukkojen komentajat. Itsenäisyyspäivän vastaanotolle on sunnuntaiksi kutsuttu myös paikallisia poliittisia johtohenkilöitä.

Teksti ja kuvat Pekka Ervasti, Mazar-i-Sharif, Afganistan