Afganistania pommitettu jo enemmän kuin Irakia

Ulkomaat 15.7.2009 08:26

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat pommittaneet Afganistania vuoden 2006 jälkeen enemmän kuin Irakia, kertovat USA:n ilmavoimien julkistamat tilastot.

ISAF-sotilas AfganistanissaISAF-sotilas ohjeistaa uusia joukkoja tuovaa sotilashelikopteria laskeutumisessa Afganistanissa 13. kesäkuuta 2009. Kuva Bela Szandelszky / AP / Lehtikuva

Tilastojen mukaan amerikkalaiset ja Naton johtaman kansainvälisen ISAF-operaation koneet iskivät Afganistaniin ilmasta käsin viime vuonna 1170 kertaa. Irakia pommitettiin lähes viisi kertaa vähemmän. Tänä vuonna ilmaiskuja on tehty Afganistanissa jo 566.

Jopa vuonna 2007, jolloin sota Irakissa oli kiivaimmillaan, Afganistania pommitettiin lähes kaksi kertaa enemmän kuin Irakia.

Syy ilma-aseen käyttöön Afganistanissa on maajoukkojen suhteellinen vähäisyys. Afganistanissa taleban-kapinallisia ja heitä tukevia al-Qaidan terroristeja vastaan taistelee noin 80 000 ulkomaista sotilasta. Afganistania huomattavasti pienemmässä Irakissa on amerikkalaisia joukkoja ollut noin 150 000.

YK:n Afganistan-operaation UNAMAN mukaan sodassa kuoli viime vuonna 2 118 siviiliä, joista 828 menehtyi ulkomaisten joukkojen ja Afganistanin armeijan sotatoimissa. Ilmapommitukset ovat olleet keskeinen syy siviiliuhreihin, ja kansainvälisten joukkojen uusi komentaja, amerikkalainen kenraali Stanley McChrystal onkin ensi töikseen rajoittanut ilma-aseen käyttöä.

[Kuvat:afghanistan]