Unohtakaa ufot, nyt leikitään terveydellä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Selailin Skepsiksin vuonna 1997 julkaisemaa tietokirjaa Paholaisen asianajajan paluu. Siinä ”suomalaiset tiedemiehet käyvät taikauskon ja humpuukioppien kimppuun sanojaan säästelemättä”. Kirjoituksissa käsitellään ufoja, sieppauskokemuksia, astrologiaa, grafologiaa, parapsykologiaa, epätieteellisiä käsityksiä hypnoosista, taikavarpuja ja maasäteilyä, antroposofiaa sekä kreationismia. Yksi artikkeli keskittyy uskomuslääkinnän ruotimiseen.

Kirjalla on ikää 17 vuotta, ja se on auttamattomasti vanhentunut. Tokihan moni humpuukisuuntaus kitkuttaa elossa edelleen. Astrologia näyttää juurtuneen pysyvästi ainakin naistenlehtiin, kreationismi on saanut äänitorven Tapio Puolimatkasta. Jopa taikavarvut antavat itsestään elonmerkkejä silloin tällöin. Huuhaan eturintamassa tuolloin olleet suuntaukset ovat kuitenkin nykyään vain pienen piirin hörhöilyä, merkityksetöntä puuhastelua yhteiskunnan tai ihmisten hyvinvoinnin kannalta.

Mikä määrää, millainen huuhaa on milloinkin pinnalla?

Tällä hetkellä lupaavin ala huijaamisen kannalta on tietenkin terveys. Huijarit menestyvät siellä, missä esiintyy pelkoa ja on kyse rahasta.

Terveysbisneksessä on tietenkin aina esiintynyt huijareita. Pelkoa, köyhyyttä ja tietämättömyyttä on ollut aina – ja siksi myös noitia, kansanparantajia, valelääkäreitä ja manaajia. Myös seitsemäntoista vuotta sitten uskomuslääkintä sai oman artikkelinsa skeptikkojen kirjasta. Mutta vain yhden.