Horoskooppeja ja vielä lisää horoskooppeja naisille

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Sanoma Magazines Finland ilmoitti alkuviikosta, että Me Naiset -lehti alkaa ilmestyä ”joka päivä”. Käytännössä kyse on siitä, että paperilehti ilmestyy edelleen kerran viikossa, mutta lehden digiversioon tulee päivittäin uutta sisältöä. Sellaista ovat muun muassa ”päivittäiset uudet jutut, päivittäinen horoskooppi, päivän resepti ja blogit”.

Luen jonkin verran naistenlehtiä. Niissä on eroja, eikä kaikki naistenlehtien sisältö kiinnosta minua. Pidän esimerkiksi pitkistä, perinpohjaisista haastatteluista, kun taas vaikkapa meikkitestaukset selaan yleensä nopeasti yli.

Naistenlehtiä on helppo väheksyä. Niitä pidetään helposti pelkkänä heppoisena ihmissuhde- ja muotijournalismina.

Itse luen monenlaisia kirjoja ja monenlaisia lehtiä, ja jonkin lehtigenren kategorinen sulkeminen pois olisi minusta typerää. Monipuolinen journalismi on terveen yhteiskunnan merkki.

Naistenlehdissä on kuitenkin yksi kategorinen piirre, joka harmittaa minua: ne kaikki julkaisevat horoskooppeja. Ei asiassa sinänsä ole mitään pahaa – horoskooppien yli pystyy yleensä hyppäämään nopeammin kuin monisivuisten kosmetiikkajuttujen.

Vaikka naistenlehdet muuten poikkeavat toisistaan painotuksiltaan, tässä asiassa ne ovat kuitenkin samanlaisia. Toiset lehdet panostavat haastatteluihin, toiset ruoka- ja sisustusjuttuihin, kolmannet muotiin ja meikkitrendeihin. Horoskoopit löytyvät kaikista.

Pidän jotenkin ärsyttävänä, että kun Me Naiset alkaa tuottaa päivittäin uutta sisältöä, sisältö on juuri horoskooppeja. Ehkä jonkinlainen markkinatutkimus on paljastanut, että suuri määrä lehden lukijoita haluaisi saada joka päivä uuden horoskoopin. Minä en vain satu kuulumaan heihin. En maksaisi lisämaksua päivittäisestä huuhaasta, vaan jostain oikeasti ajankohtaisesta, luettavasta ja merkityksellisestä sisällöstä.

Kaipaavatko naiset todella horoskooppeja jokaiseen lehteensä, vai onko niistä tullut itsestäänselvyys, jonka oletetaan löytyvän joka lehden jokaisen numeron kansien välistä? Kuinka moni todella huomaisi, jos horoskoopit joskus puuttuisivatkin?

On toki jopa yleisesti tiedossa, että huuhaa uppoaa naisiin paremmin kuin miehiin. Naisilla on enemmän paranormaaleja uskomuksia kuin miehillä, ja esimerkiksi uskomushoitojen käyttäjistä enemmistö on naisia. Koulutus ei mitenkään yksiselitteisesti vähennä luottamusta uskomushoitoihin.

Naiset ovat myös uskonnollisempia kuin miehet. Osansa saattaa olla biologialla – naisille ryhmän yhtenäisyys ja konfliktien välttely ovat ehkä olleet evoluution saatossa merkityksellimpiä kuin miehille. Kuitenkin osasyyksi on ehdotettu sitä, että naiset kasvatetaan miehiä uskonnollisemmiksi.

Ehkä naiset kasvatetaan myös vastaanottavaisemmiksi kaikenlaiselle huuhaalle. Vaikka naisilla olisi biologisista syistä suurempi ”alttius” uskoa vaikkapa horoskooppeihin, juuri se, että moista potaskaa pidetään automaattisesti mukana jokaisessa naistenlehdessä ei ainakaan paranna asiaa.

Kun nainen on nuoresta asti nähnyt horoskoopit jokaisessa naisille suunnatussa lehdessä, ne muuttuvat osaksi todellisuutta, ilmiöksi, jota ei tarvitse kyseenalaistaa.

Horoskooppien kaltainen sisältö on myös yksi syy naistenlehtigenren heppoiselle maineelle. Huvittaisi tietää, millaisella puppugeneraattorilla viikottaisia tai pian päivittäisiäkin horoskooppeja väännetään. Huhuja aiheesta liikkuu.

Maailmasta löytyisi muunkinlaista naisia kiinnostavaa sisältöä. Esimerkiksi tuoreimmassa kansalaisten tiedekäsityksiä mittaavassa tiedebarometrissa näkyy, että ”lääketiede ja geenitutkimus kiinnostavat naisia merkittävästi enemmän kuin miehiä”.

Jokaisesta lehdestä ei tietenkään tarvitse vääntää vakavaa ja tieteellistä, mutta ei naisia lukijoina tai ajattelijoina pidä myöskään aliarvioida. Hyvä kirjoittaja ei kaipaa huuhaata tekemään sisällöstä vetävää.

Maailmaan mahtuu monenlaisia lehtiä, ja ihmiset uskovat erilaisiin asioihin. Toisaalta totutuista kaavoista on välillä hyvä pyrkiä irti, eikä esimerkiksi lehtien lukijakuntaa kannata ajatella yhdenmukaiseksi joukoksi, joka haluaa lehdeltään aina vain sitä samaa sisältöä. Niille sivuille, joilla nyt ovat horoskoopit, mahtuisi monenlaista mielenkiintoista ja kunnianhimoista sisältöä.

Ehkä naistenlehtien horoskoopit ovat pitkälti toimituskunnan henkistä laiskuutta, samanlaisia itsestäänselvyyksiä tekijöille ja lukijoille.