Tasapainoranneke on taas täällä

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kuinka huono on ihmiskunnan muisti? Huijauksista emme ainakaan tunnu pääsevän eroon.

Kolmisen vuotta sitten Power Balance -tasapainoranneke päätyi uutisiin. Urheilusuorituksia parantamaan kaupattu ranteessa pidettävä silikonirengas oli saanut mainoskasvoikseen kuuluisia nimiä, kuten Teemu Selänteen, Rubens Barrichellon ja Shaquille O’Nealin.

Rannekkeeseen kiinnitetyn hologrammin väitettiin “resonoivan” käyttäjänsä energiakentän kanssa ja parantavan siten fyysistä suorituskykyä. Tuote oli tietenkin pelkkä huijaus. Valmistajalleen se oli mainio bisnes: ihmiset ostivat itselleen 50 eurolla silikonirenkaita foliopaperihologrammilla.

Erityisen suosittu ranneke vaikuttaa olleen taitoa ja tarkkuutta vaativien lajien joukossa: golfin British Open -kisoissa vuonna 2011 neljännes pelaajista käytti ranneketta.

Vuosi 2011 oli kuitenkin loppujen lopuksi varsin huono Power Balance -yhtiölle. Kuluttajajärjestöjen ja skeptikkojen painostuksesta yhtiön australialainen maahantuoja myönsi terveysväitteiden olevan perusteettomia ja lupasi korvata tuotteen hinnan australialaisille asiakkaille. Vuoden lopulla koko yhtiö meni konkurssiin. Suomessa tuote ehti myös saada Skepsiksen vuoden 2010 Huuhaa-palkinnon.