Eräänlainen säteilyasiantuntija

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kirjoitin jokin aika sitten asiantuntijuuden ongelmasta. Kelpaako kuka tahansa asiantuntijaksi julkisuuteen? Tekeekö ihmisestä asiantuntijan koulutus, kokemus vai kiinnostus?

Julkisuudessa asiantuntijan tehtävänä on toimia tulkkina maailman tapahtumille. Hyvä asiantuntija selitää meille, miten vaikkapa ilmastonmuutos, Fukushiman onnettomuus tai Pohjois-Korean tilanne vaikuttaa elämäämme.

Törmäsin Ylen sivuilla juttuun etäluettavien sähkömittareiden mahdollisista terveysvaikutuksista.

Jäin miettimään, onko FT Mikko Ahonen oikea asiantuntija kommentoimaan sähkömittareiden ja kännyköiden sähkömagneettisen säteilyn terveyshaittoja. Kun tittelinä on tohtori, asiantuntijuutta voi olla vaikea epäillä.

Ahonen on valmistunut maisteriksi kasvatustieteistä ja väitellyt tohtoriksi tietojenkäsittelytieteestä yritysten tietojärjestelmistä, eikä hänellä näytä olevan luonnon- tai lääketieteellistä koulutusta.

Hän on kirjoittanut kännykkäsäteilystä varoittavia tekstejä muun muassa Magneettimedia-lehteen. Magneettimedia on Skepsiksen Huuhaa-palkinnolla huomioima tavarataloketjun ilmaisjakelulehti, joka ylläpitää erilaisia salaliittoteorioita aina juutalaisten maailmanvalloitushaluista rokotusten yleiseen vaarallisuuteen. Myös Long Play -lehti kirjoitti juuri Magneettimediasta.

Mikko Ahosen julkaisuluettelo näyttää vakuuttavan pitkältä, mutta tosiasiassa hän on listannut sinne jopa tällaisen: Ahonen, M. (2009) Sähköyliherkkyys. 2 kommenttia Tiede-lehden keskustelupalstalla.

Ahosella näyttää olevan myös jonkinlaista yhteistyötä Paavo Huttusen kanssa, jonka ”kaivonkatsomisväitöskirja” hylättiin viime vuonna Oulun yliopistossa. Kirjoitin tapauksesta parikin postausta. Väitöstyön tieteellisen perustan katsottiin olevan niin heikko, että se hylättiin poikkeuksellisesti vielä väitöstilaisuuden jälkeen.

Ylen toimituksen asiantuntijaksi kelpuuttama Ahonen on myös osakkaana Suomen Säteilykontrolli Oy:ssä, joka myy ”sähkömagneettisten spektrin mittaus- ja tutkimuspalveluja sekä alueeseen liittyviä koulutuspalveluja” ja erilaisia säteilysuojausvälineitä.

Asiantuntemuksesta en vakuuttunut, mutta ainakin Ahonen on kovasti kiinnostunut aiheesta.

 

Juttua muokattu 10.2.2015 klo 12.38: korjattu rikkinäinen linkki.