Älä masennu, valaise korvasi!

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Kyselin pari viikkoa sitten vinkkejä Skepsiksen vuosittaisen Huuhaa-palkinnon saajaksi. Niitä olikin lähetetty runsain mitoin, kiitos siitä!

Tällaiseen tulokseen Skepsis ryn hallitus päätyi:

Vuoden 2012 Huuhaa-palkinto myönnetään Valkee Oy:lle ansiokkaasta heikosti tutkitun terveystuotteen markkinoinnista.

Mistä on kyse? Valkee Oy on tuonut markkinoille ”korvavalot”, joiden väitetään auttavan tehokkaasti muun muassa kaamosmasennukseen. Kuulokkeiden näköiset vempeleet sisältävät ledivalot, jotka valaisevat korvakäytävän. Valon on tarkoitus vaikuttaa aivoissa oleviin valoon reagoiviin soluihin. Kirkasvalolamppujahan on pitkään käytetty kaamosmasennusta vastaan ja niiden tehosta onkin tieteellistä näyttöä.

Valkeen korvavaloista tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin varsin kapea-alaisia sekä koehenkilöiden satunnaistamisen ja sokkouttamisen osalta erittäin puutteellisia. Otokset ovat pieniä eikä negatiivisia kontrolleja ole aina käytetty. Vakuuttavimpina esitettyjä tuloksia ei ole toistaiseksi julkaistu varsinaisissa tieteellisissä lehdissä, vaan ne on ”julkaistu” esimerkiksi kongressiesitelmissä.

Valkee Oy on siis lähtenyt markkinoimaan tuotettaan tehokkaana apuna terveyteen ennen kuin väitteiden tueksi on ollut tieteellisesti vakuuttavia tutkimuksia. Tuotetta on markkinoitu myös ohi Valviralle ilmoitetun käyttötarkoituksen muun muassa mielialan vaihteluihin, masennukseen, uniongelmiin sekä vuorokausirytmin siirtämiseen.

Voi hyvinkin olla niin, että korvavalot ovat tehokas hoito kaamosmasennukseen. Tulosten pitäisi kuitenkin olla olemassa ennen terveysväitteitä. Nyt Valkee Oy näyttää käynnistäneen mainoskampanjansa ennen tutkimuksia.