HPV-rokote sai kriitikot niskaansa

Profiilikuva
Tiina Raevaara on filosofian tohtori ja kirjailija.

Facebookissa on parin päivän ajan kierrätetty ahkerasti kirjoitusta, jossa varoitellaan uuden HPV-rokotteen vaaroista. Rokote on juuri hyväksytty kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sitä aletaan jakaa 6.-9.-luokkalaisille tytöille marraskuussa.

HPV eli human papilloma virus on ihmisestä toiseen tarttuva virus, joka ei välttämättä aiheuta juuri mitään oireita. Pahimmillaan papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulan syövän. Rokote onkin tarkoitettu nimenomaan kohdunkaulan syövän ehkäisemiseen. Papilloomaviruksia on erilaisia, ja kaikki kannat eivät ole syöpävaarallisia. Papilloomaviruksen aiheuttamat solumuutokset kohdunkaulalla ovat syy, minkä takia naisia patistellaan papa-seulontoihin. Solumuutokset voivat olla syövän esiastetta.

Suomessa kohdunkaulan syöpään kuolee vuosittain yli 50 naista. Määrä on prosentin verran kaikista Suomen syöpäkuolemista.

Facebookissa levitetyssä kirjoituksessa mielipiteitään pääsee esittämään neurologian erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso. Hänen mukaansa ”HPV-rokotteilla on maailmalla todettu vakavia haittoja niin vakavia etteivät viranomaiset niitä enää suosittele. Suomessa viranomaiset väittävät jostain minulle täysin käsittämättömästä syystä päinvastaista”.

Bjelogrlic-Laakso kertoo olevansa ”Suomen Terveysjärjestön hallituksen jäsen” ja olleensa mukana vaatimassa, että ”vanhemmille ja nuorille on annettava totuudenmukaista tietoa niin rokotteen kyseenalaisista hyödyistä kuin myös maailmalla raportoiduista lukuisista vakavista, pysyviin vammautumisiin ja jopa kuolemaan johtaneista haitoista perustuen kansainvälisissä lääketieteellisissä aikakausilehdissä julkaistuihin artikkeleihin, mutta ilmeisen turhaan”.

Kirjoitusta on levitty valtava määrä. Kukapa hyvä vanhempi ei olisi kiinnostunut lastensa terveydestä? Onhan aina vakuuttavaa, kun neurologian erikoislääkäri jotain kritisoi.

Seuraavaksi ”menen henkilöön”. Itse en nimittäin suhtaudu vakavasti mihinkään väitteeseen, jonka välittäjänä julkisuudessa toimii Nina Bjelogrlic-Laakso. Hän on toki koulutukseltaan se mikä sanookin olevansa, mutta vuosien aikana onnistunut leimaamaan itsensä lähtökohtaisen rokotekielteiseksi.

Edellisen kerran Bjelogrlic-Laakso näyttää olleen viesteineen julkisuudessa puolisen vuotta sitten. Silloin kunniansa saivat kuulla pikkulasten rokotteet.

Kuten lääkärikollegansa Taija Somppi ja Liisa Sulkakoski, kanssa Nina Bjelogrlic-Laakso on myös ”luontaislääkinnän asiantuntija”. Kolmikko esiintyy usein julkisuudessa nimenomaan yhdessä. Sulkakoskesta kirjoitin jo keväällä. Sikainfluenssaepidemian aikaan Sulkakoski markkinoi taudin torjuntaan homeopatiaa. Aina kun rokotteista puhutaan julkisuudessa – oli syy mikä hyvänsä – joku kolmikosta ilmaantuu levittämään huolestumiseen naamioitua rokotevastaista propagandaa.

Entä mikä on ”Suomen Terveysjärjestö”, jonka hallituksen jäsen Bjelogrlic-Laakso sanoo olevansa? Kuulostaa lähinnä Maailman Terveysjärjestö WHO:n Suomen alaosastolta. Niin asia ei kuitenkaan ole.

”Suomen Terveysjärjestö” on todellisuudessa Suomen Luontaisterveyden Liitto ry, joka yrittää muuttaa nimeään. ”Liiton tarkoituksena on vaihtoehtoisen terveydenhoidon, luonnonmukaisten hoitomenetelmien ja ihmisen kokonaisvaltaisen terveyden edistäminen puhtaan ympäristön, luonnonmukaisen ravinnon, ihmisen luontaisia tarpeita vastaavan liikunnan ja ihmisläheisen kulttuurin merkitystä korostaen.” Järjestö on siis homeopatian ja muiden uskomushoitojen ja erityisesti niiden tarjoajien asialla.

Bjelogrlic-Laakso väittää, että HPV-rokote on aiheuttanut maailmalla vakavia haittoja, jotka Suomessa vaietaan kuoliaaksi. (Tuttu väite aiemmista rokotekeskusteluista ja ylipäätään lääketiedeaiheiden parista.)

Onneksi Facebookissa on ollut muunkinlaisia keskustelijoita liikkeellä. Oheiseen kirjoitukseen on koottu HPV-rokotteesta tehtyjä tutkimuksia.

Maailmalla käytetään paljolti kahta HPV-rokotetta, Gardasilia ja Cervarixia. Suomessa otetaan käyttöön jälkimmäinen. Molemmat on todettu tutkimuksissa turvallisiksi. Niiden turvallisuudesta on olemassa yli miljoonan naisen aineistoja ja kahden vuoden seuranta.

Mietin, onko HPV-rokotteen olemuksessa jotain sellaista, joka saa ihmiset huolestumaan juuri sitä vastaan. Papilloomavirus tarttuu ensisijaisesti sukupuoliyhdynnässä. Kokeekohan joku, että virusta vastaan suunnattu rokote kannustaa vastuuttomuuteen seksissä?

Ei syytä huoleen. Sukupuolitauteja riittää, vaikka HPV:n aikaansaamat syöpäluvut saataisiinkin nykyistä pienemmiksi.

Lisäys 24.10.13: Facebookissa kiertänyttä varoituskirjettä ei enää löydy, mutta saman tekstin voi lukea tästä linkistä.