SK:n Petri Pöntinen on vuoden aikakausmediatoimittaja – tutustu voittajan juttuihin

Suomen Kuvalehdelle kuvaava Akseli Valmunen valittiin vuoden valokuvaajaksi.

journalismi
Teksti
Vappu Kaarenoja

Suomen Kuvalehden pitkäaikainen toimittaja Petri Pöntinen on vuoden 2022 aikakausmediatoimittaja.  

Hänet palkittiin Aikakauslehtikustantajien ja -julkaisijoiden Editkilpailussa 25. toukokuuta. Kilpailussa palkitaan alan parhaita osaajia toimituksellisissa ja markkinoinnillisissa sarjoissa. 

Pöntinen tunnetaan etenkin featurejournalismistaan. Hän on yksi tämän lajityypin keskeisistä kehittäjistä Suomessa.  

Raati perusteli valintaa: ”Petri Pöntinen taitaa featurejutun kultaisen säännön: näytä, älä kerro. Hän kirjoittaa koukuttavasti aina ensimmäisestä lauseesta lähtien ja kuvaa minimalistisella tyylillään tunnelmia ja tilanteita isojen ilmiöiden ympärillä.” 

Tuomariston mukaan Pöntisen teksti on kuin kaunokirjallisuutta. Hänen juttunsa osoittavat, kuinka suuri arvo klassisella reportaasilla on. Hän laittaa itsensä likoon, mutta pysyttelee kertojana tyylikkäästi taustalla.  

Vuonna 2022 Pöntinen kirjoitti Suomen Kuvalehteen muun muassa reportaasin itärajalta, jutun alkoholittomasta oluesta ja farkuista. Hän myös seilasi rahtilaivalla, joka kuljetti terästä Torniosta Hollannin Terneuzeniin, ja kirjoitti siitä jutun.  

Akseli Valmunen palkittiin vuoden valokuvaajaksi Aikakauslehtikustantajien ja -julkaisijoiden Editkilpailussa 25. toukokuuta.
Akseli Valmunen palkittiin Editkilpailussa vuoden valokuvaajaksi. © Matti Kalliokoski

Editkilpailussa palkittiin myös valokuvaajia. Suomen Kuvalehdelle kuvaava freelancer Akseli Valmunen on vuoden valokuvaaja aikakausmediassa. Hän oli ehdolla kuvistaan juttuihin Kaikkien aikojen festarikesä, Useita arveluttavia kohtia ja Vielä on kesä, nyt kuluttamaan

Raati perusteli: ”Akseli Valmunen on kiistattoman lahjakas ja omintakeinen valokuvaaja, jonka teokselliset kuvat antavat juttuihin yhteiskunnan rakenteita paljastavan, mutta aina ihmiseen tarkentavan lisänsä. Hänen huomionsa maailmasta kiinnittyvät merkillisiin ja outoihin yksityiskohtiin, ja lakonisen toteavalla tavalla hän avaa lukijalle uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin. Valmusen vahvasti kuvajournalismin perinteessä kiinni olevat kuvat haastavat ajatuksella, voiko etäinen olla samaan aikaan intiimi.”