Kaikkien aikojen festarikesä

Tänä kesänä Suomessa järjestettiin enemmän festivaaleja kuin koskaan. Liikatarjonta johti myös peruutettuihin tapahtumiin ja vaarallisiin lavarakennelmiin. Kasvuyrityksen taustalla häärää promoottori, jolla on pitkä väärinkäytösten historia.

Kotimaa
Teksti
Oskari Onninen
Kuvat
Akseli Valmunen

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Pietarsaaressa oli määrä järjestää Pietarsaari Open Air -musiikkifestivaali. Esiintymässä oli moni takavuosikymmenten tähti: Uriah Heep, Accept ja Deep Purple. Kunnon rokkia eikä mitään syntikoita.

Deep Purplen keikka oli kuusikymppisen JuhaRichieMattilan neuvottelema. Mattila on pitkän linjan keikkamyyjä, eli artistit päätyvät tapahtumiin hänen kauttaan.

”Olin paikalla katsomassa, että kaikki sujuu. Se on vanhan liiton meininkiä. Niin on aina tehty”, Mattila kertoo.

No, ei sujunut.

Perjantai-iltapäivänä ihmiset jonottivat sisään keskuskentälle rakennetulle festivaalialueelle, kun tuli ilmoitus: tapahtuman alku lykkääntyy.

”Meidät kohtasi odottamaton tekninen ongelma, jota ratkomme parhaillaan”, tapahtuman järjestäneen RH-Entertainmentin toimitusjohtaja Riki Huhtala sanoi Facebookissa julkaistussa tiedotteessa.

Mattila joutui etulinjaan setvimään asioita, koska festivaalijärjestäjän päälliköitä ei ollut paikalla. Hän sanoo, ettei lavassa itsessään ollut vikaa. Sitä ei vain ollut osattu rakentaa, minkä artistit huomasivat. Lavan alta oli puuttunut sivuttaissuuntaisia tukia.

Puoli seitsemän aikaan illalla tuli seuraava tiedote.

”Olen todella pahoillani sekä asiakkaittamme, työntekijöidemme että Pietarsaari Open Airin artistien puolesta siitä, että joudumme perumaan tapahtuman. Meille toimitettu lava ei vastannut turvallisuusstandardeja”, Riki Huhtala kommentoi.

”Mä käytin siitä rakentamisesta vertausta, että puulaakipesäpallojoukkue olisi laitettu pelaamaan mestaruusliigan jalkapalloa”, Mattila sanoo.

Koronapandemian hellitettyä Suomessa vietettiin kaikkien aikojen festivaalikesää.

Popmusiikkitapahtumien etujärjestön Livefinin mukaan kesä–elokuussa piti järjestää 368 kevyen musiikin festivaalia. Uusia niistä oli peräti 68.

Suomen ohjelmatoimistojen ja agenttien etujärjestö SOA:n laskelmien mukaan yhteensä kolmekymmentä tapahtumaa on peruttu tai lykätty ensi vuoteen.

Kuusi Rock in the City -metallifestivaalia peruttiin jo toukokuussa heikon lipunmyynnin vuoksi. Jotkut tapahtumat, kuten Seiskan Bilepuisto, eivät tulleet myyntiin lainkaan, vaan ainoat jäljet niistä ovat artistien päivittämättä jääneissä keikkakalentereissa.

Suomessa on yleinen käytäntö, ettei kor­vauksia tarvitse maksaa, jos konsertti perutaan kuukautta ennen H-hetkeä.

Monelle artistille luvallisetkin peruutukset olivat tietysti katastrofi. Keikkoja myydään hyvissä ajoissa isoissa paketeissa. Se, mikä oli viime syksyllä houkutteleva diili, tekikin kesän kynnyksellä kalentereista reikäjuustoa.

Tulonmenetyksiä voi yrittää korvata yksittäisillä keikoilla, mutta se vaatii yhtyeeltä enemmän ja kalliimpia järjestelyjä kuin festivaalit, joissa infrastruktuuri ja tekniikka on valmiina.

Järjestetyilläkin festivaaleilla on nähty kaikenlaista.