Kasvikset grilliin

Lihaton grillaus on tämän kesän trendi. Se perustuu yksinkertaiseen sääntöön: kaikki käy.

ruoka
Teksti
Mikko Numminen

Raakamakkarat ja nyhtöpossu ovat olleet viime vuosien grillihittejä. Tämän kesänä saatetaan grillata jotain ihan muuta.

Marraskuussa K-ryhmä julkaisi trendikatsauksen, jonka mukaan peräti 61 prosenttia suomalaisista grillaisi tänä kesänä mieluiten kasviksia. Samaa viestiä kertoo myös Fazerin kuluttajamittaus: suomalaiset ovat muita pohjoismaalaisia valmiimpia lopettamaan lihansyönnin.

Asenteiden siirtyminen käytännöiksi on hidasta. Lihan kulutus Suomessa ei ole laskenut.

Pahin kasvisten grillauksen este on ruoanlaittoon liittyvä huono itsetunto, sanoo Linnea Vihonen, helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan keittiömestari.

”Lähtökohtani on, että kaikkea voi grillata.”

Yes Yes Yes on kasvisravintola, joka ei tee asiasta numeroa. Vihonen itse on kaikkiruokainen ja tuttu myös Kokkisota-ohjelmasta.

Siksi juuri hän on oikea ihminen vastaamaan, mitä grillauksesta jää jäljelle, jos lihan ottaa pois. Varsinkin, kun Vihonen kertoo rakastavansa grillausta.

”Veikkaan, että grillattu feta on tämän kesän hitti!”

Vihonen arvelee grillauksen olevan monelle näytön paikka, minkä takia halutaan ottaa varman päälle: ostetaan kallista pihvilihaa ja niin paljon, ettei kukaan varmasti jää nälkäiseksi.

Hän kannustaa kokeilemaan.

”Hyvä esimerkki on grillattu mansikka. Ainoa tapa, jolla sen voi ryssiä, on liian kylmä grilli. Ja mansikoiden grillaaminen jälkkäriksi jäätelön seuraksi tai salaattiin tuo eksotiikkaa perinteisiin grillibileisiin.”

Grillijuhliin Vihonen suosittelee varaamaan laajan valikoiman kasviksia – ja panostamaan myös hyviin dippeihin ja kastikkeisiin, jotka tuovat runsautta ja variaatiota annoksiin. Tosin keskikesän kotimaiset kasvikset kannattaa jättää marinoimatta, niissä kun on jo luonnostaan paljon sokeria ja makua.

Mainioita kevään ja alkukesän grillattavia ovat kaalit ja parsat. Jo nyt saatavilla on unkarilaista varhaiskaalia, ja loppukeväästä alkaa kotimaisen varhaiskaalin kuukauden mittainen sesonki.

Kaalia voi grillata siinä missä lihaa ja kalaa, esikypsennystä ei tarvita. Vihosen yksi oma suosikki on inkivääri-chiliöljyssä paistetut varhaiskaalilohkot.

Vihreä parsa valmistuu grillissä kuorineen, kunhan tyvestä leikkaa puisen palan pois. Valkoinen parsa on hyvä keittää ennen grillausta.

Halloumista on tullut grillattavien juustojen synonyymi, mutta Vihonen vinkkaa, että kaikki kovat juustot maistuvat myös grillattuina, esimerkiksi joulupöydän juustolautaselta tuttu Appenzeller.

”Ja veikkaan, että grillattu feta on tämän kesän hitti!”

 

Falafel, mustapapu, seitan, linssit, kukkakaali, portobellosienet… Kasvishampurilaisen pihvien raaka-aineista ei ole pulaa.

Vihonen ehdottaa kokeilemaan vielä yhtä: nyhtöbataattia.

Resepti on simppeli. Kokonainen bataatti kypsennetään uunissa 220–230 asteessa, jäähdytetään ja kuoritaan. Säikeisen sisuksen voi grillata ja nauttia sämpylän välissä coleslaw-salaatin, seesaminsiementen, öljyn ja korianterilla maustettujen mummonkurkkujen kera.

 

Grilliviineiksi tarjotaan usein tuhteja punkkuja. Shirazin tai zinfandelin sijaan kasvisruokien kanssa sopii raikas valkoviini tai kevyempi punaviini, kuten pinot noir. Varma valinta on rosee, joka sopii melkeinpä minkä tahansa ruoan seuraan – ja myös seurusteluun.

”Rosee on mun ihan ykköskesäjuomia. Viini superkylmänä ja grilli superkuumana, se on voittamaton yhdistelmä.”