Roseekausi parhaimmillaan

Rosee on mutkaton kesäjuoma, joka sopii varsinkin salaattien ja kasvisten seuraksi.

Viini 21.06.2018 06:00
Jari F. Lampén

Alkon roseevalikoima laajenee kesäisin. Juhannuksen yleisviineiksi roseet käyvät mainiosti. Ne ovat parhaimmillaan mutkattomia kesäjuomia, jotka sopivat varsinkin salaattien ja kasvisten seuraksi.

Viinityyli on peräisin Provencesta, mutta tunnetuin rosee eli Tavel tulee Etelä-Rhônen alueelta. Roseeviinit tehdään punaisista rypälelajikkeista, ja ne saavat värinsä lyhyen kuorikontaktin aikana, eli kuoret jätetään muutamaksi tunniksi mehun joukkoon ennen käymistä.

Roseeviinit ovat melkoisia kameleontteja, sillä niiden väreissä, tuoksuissa ja mauissa on suurta vaihtelua – sokkona toisia voisi luulla valko- ja toisia punaviineiksi. Myös makeusaste vaihtelee rutikuivasta liki imelään.

Väri ei sinällään kerro mitään roseeviinin laadusta, vaan se riippuu enemmänkin rypälelajikkeesta ja kuorikontaktiajasta.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Valinnat
Sarjakuvat

romaani

Voiko muistoihin luottaa?

elokuva

Perhedraama kiertyy demoniseksi kauhuksi.

runo

Runo piirtää maisemaan sivilisaation historian.

Romaani

Vantaa on juurettoman sukupolven ikoni.

tietokirja

Tulevat taiteilijat asuivat hylätyssä meijerissä Savonlinnan keskustassa.

Sisältö