Roseekausi parhaimmillaan

Rosee on mutkaton kesäjuoma, joka sopii varsinkin salaattien ja kasvisten seuraksi.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

Alkon roseevalikoima laajenee kesäisin. Juhannuksen yleisviineiksi roseet käyvät mainiosti. Ne ovat parhaimmillaan mutkattomia kesäjuomia, jotka sopivat varsinkin salaattien ja kasvisten seuraksi.

Viinityyli on peräisin Provencesta, mutta tunnetuin rosee eli Tavel tulee Etelä-Rhônen alueelta. Roseeviinit tehdään punaisista rypälelajikkeista, ja ne saavat värinsä lyhyen kuorikontaktin aikana, eli kuoret jätetään muutamaksi tunniksi mehun joukkoon ennen käymistä.

Roseeviinit ovat melkoisia kameleontteja, sillä niiden väreissä, tuoksuissa ja mauissa on suurta vaihtelua – sokkona toisia voisi luulla valko- ja toisia punaviineiksi. Myös makeusaste vaihtelee rutikuivasta liki imelään.

Väri ei sinällään kerro mitään roseeviinin laadusta, vaan se riippuu enemmänkin rypälelajikkeesta ja kuorikontaktiajasta.