
Finnair ylitti odotukset: Kaikkien aikojen tuloskunto – vyönkiristyksestä luopuminen kannatti
Uutisanalyysi: Kasvu ja sen saarnamies toimitusjohtaja Pekka Vauramo ovat muuttaneet Finnairin koko ilmapiirin.
Finnairin liikevaihto kasvoi vertailukaudesta eli huhti–kesäkuusta 2017 yli 11 prosenttia 633 miljoonaan euroon.
Vertailukelpoinen liiketulos yli 12-kertaistui 37,5 miljoonaan euroon ja oli yhtiön kaikkien aikojen paras.
Yksikkötuotto eli karkeasti ilmaistuna lipuista saatu keskihinta nousi toimialalle poikkeuksellisen vahvasti eli 4,2 prosentilla.
Liiketoiminnan nettorahavirta oli 162 miljoonaa euroa eli yli kolmanneksen edellisvuotista suurempi.
Kassassa oli kesäkuun lopussa 2017 riihikuivana rahana ja helpoksi rahaksi muutettavina arvopapereina lähes miljardi euroa.
Osakekohtainen tulos nousi vertailukauden neljän sentin tappiosta 50 senttiä voitolle.
Arvio koko vuoden liiketuloksesta on parantunut olennaisesti. Tulos oli viime vuonna 55 miljoonaa euroa. Nyt sen uskotaan noin suunnilleen tuplaantuvan.
Finnairin huhti–kesäkuun ja samalla ensimmäisen vuosipuolikkaan katsaus osoitti kotimaisen lentoyhtiön olevan nyt ennätysvauhdissa. Se on jopa parempaa kuin mihin kuukausittaiset liikennetilastot ovat viitanneet. Tulos julkistettiin torstaina 20. heinäkuuta.
Muuta tietoa erinomaisesta kehityksestä yhtiöstä ei ole annettu.
Nyt voisi tietenkin kysyä, onko näin myönteinen ja aiemmin julkistetuista arvioista poikkeava kehitys tapahtuma, jolla on olennaista merkitystä osakkeen kurssikehityksen kannalta.
Jos on, Finnairin olisi pitänyt julkaista positiivinen tulosvaroitus.
Toki sijoittajat ovat olleet jollain lailla jyvällä siitä, missä mennään.
Ennen tulosjulkistusta Finnairin osake oli kallistunut kuukauden aikana 21 ja vuoden mittaan 54 prosenttia. Torstaiaamuna eli pian tulosjulkistuksen jälkeen kurssi oli yli viiden prosentin nousussa.
Finnairin uudet luvut ovat kautta linjan hyvin myönteisiä. Samassa hengessä on kirjoittanut katsauksensa toimitusjohtaja Pekka Vauramo.
Suotuisasti tai hyvin on kehittynyt kaikki, ihan kaikki: asiakastyytyväisyys, markkinatilanne, keskeisen tärkeiden Aasian ja Euroopan lentojen myynti ja käyttöasteet, lippujen hinnat, lisämyynti koneissa, rahti ja ennen kaikkea tulos, joka on kehittynyt suotuisasti nyt jo kolme vuotta putkeen.
Kasvuun liittyi ja liittyy yhä isoja ongelmia.
Käänne ajoittuu suunnilleen siihen vaiheeseen, jossa Finnair päätti lopettaa pelkkiä tappioita ja kärsimystä tuottaneen vyönkiristyksen ja panostaa uuteen kasvuun.
Sen on mahdollistanut kolme asiaa, toimialan jatkuva, voimakas kasvu, Finnairin Aasian strategia ja yhtiön uudet Airbus A350-kaukoliikennekoneet.
Kasvuun liittyi ja liittyy yhä isojakin ongelmia kuten päin seiniä mennyt lentävän henkilöstön, ennen muita lentäjien, mitoitustarve ja sen aiheuttamat säännöllisyys- ja täsmällisyysongelmat. Ne jatkuvat yhä.
Täsmällisyysluvut laahaavat jäljessä viimevuotisista. Kesäkuussa 83,5 prosenttia lennoista saapui aikataulussa. Viime vuoden vastaava luku oli 86,6 prosenttia.
Kasvu on tuonut myös lisäkustannuksia, jotka nostivat alkuvuoden ilman polttoainehintoja lasketun yksikkökustannuksen 2,2 prosenttia edellisvuotista korkeammaksi.
Kuluja aiheuttaa ennen muuta finnairilaisten nuppiluvun kasvu. Yhtiön palveluksessa oli alkuvuonna keskimäärin 5 254 työntekijää. Määrä oli 8,4 prosenttia edellisvuotista suurempi.
Silti kasvu ja sen saarnamies Vauramo ovat muuttaneet Finnairin koko ilmapiirin. Ja kasvun on osaltaan mahdollistanut A350. Ilman uusia koneitaan Finnair olisi huutavassa hukassa.
A350 on ilmeisesti erittäin onnistunut konetyyppi. Alalla kerrotaan sen polttoaineen kulutuksen jäävän yli 25 prosenttia edeltäjiä pienemmäksi.
A350:n ansiosta yhtiön koko laivaston ominaiskulutus eli kulutus tarjottua istuinpaikkakilometriä kohti laski, vaikka polttoaine kallistui edellisvuoteen verrattuna. Yhtiön koko kerosiinilasku pienentyi alkuvuonna lähes kymmenyksen ja oli 226 miljoonaa euroa.
A350 näkyy euroina myös toisaalla.
Yhtiö osti aikanaan 19 konetta niin sanotusti alle torihintojen. Noin joka toinen kone myydään suoraan leasingyhtiöille ja vuokrataan niiltä heti takaisin. Näin syntyy kymmenien miljoonien eurojen laskennallinen voitto.
Nyt julkistetuissa luvuissa oli yksi tällainen kone.
EBITDAR (eli vertailukelpoinen liiketulos + poistot ja arvonalentumiset + lentokaluston lease-maksut) kasvoi yli 60 miljoonaa euroa 153 miljoonaan euroon.
Kaluston uusimisohjelma on kuitenkin yhä pahasti kesken. Finnair on yksi harvoista lentoyhtiöistä, joka ei vielä ole tehnyt päätöstä uusista kapearunkokoneista, joita käytetään lähinnä Euroopan liikenteessä.
Kilpailijat alkavat entistä enemmän lentää Airbusin ja Boeingin uusilla malleilla, joiden polttoaineensäästö niiden edeltäjiin verrattuna on samaa luokkaa kuin A350:llä. Tällaisia koneita on tilattu tuhansin ja toimitusajat mitataan vuosissa.
Leasingyhtiöiltä koneita voi saada, mutta kysyntätilanteen määrittämään, korkeaan hintaan. Jostakin niitä on kuitenkin hankittava, muuten kilpailijat saavat kohtuuttoman edun. Finnairin kapearunkolaivaston uusimispäätös olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten.
Oikaisu
Juttu julkaistu 20.7. klo 11.58, juttua muokattu klo 20.50: Aiemmin jutussa kerrottiin, että “Nyt julkistetuissa luvuissa oli yksi tällainen kone. Sen ansiosta EBITDAR (eli vertailukelpoinen liiketulos + poistot ja arvonalentumiset + lentokaluston lease-maksut) kasvoi yli 60 miljoonaa euroa 153 miljoonaan euroon.” Kohdasta on poistettu sanat “sen ansiosta”, koska tämän tyyppiset myynti- ja takaisinvuokraustulot eivät ole mukana EBITDAR-tunnusluvussa.
Tämä oli ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä
Tilaa Suomen Kuvalehti ja hanki luettavaksi koko sisältö ja arkisto
Tilaa