Lampaan seuraksi: shiraz

Syrah – australialaisittain shiraz – on monipuolinen lajike, joka sietää kuumuutta ja kuivuutta mutta menestyy myös viileämmässä.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

AUSTRALIAN viljellyin punainen rypälelajike on Shiraz 40 000 hehtaarillaan. Sen juuret ovat Rhônen laaksossa, jossa se tunnetaan nimellä Syrah. Siellä sitä käytetään sekä lajikeviininä että Grenache-Syrah-Mourvèdre-sekoituksissa. Australiaan Shiraz kotiutui jo 1700-luvun lopulla. Se on monipuolinen lajike, joka sietää kuumuutta ja kuivuutta mutta menestyy myös viileämmässä.

Australiassa on aina luotettu sekoittamiseen, ja esimerkiksi maan kuuluisin shiraz Penfold’s Grange sekoitetaan joka vuosi eri tarhoilta ja jopa eri puolilta maata tulevista rypäleistä. Myös valkoviinirypäle Viognieria käytetään piristämässä Shirazin raskautta.

Shiraz on perinteinen lammasviini ja siten sopii erinomaisesti pääsiäispöytään. Maistelluista viineistä Penfold’s Max’s Shiraz löytyy Alkon tilausvalikoimasta.

 

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz 2015 (18,02 e). Clare Valley oli yksi Australian maastopaloalueista. Vuosikerrassa 2015 ei vielä maistu savu. Viini on mehukas, tummien ja punaisten marjojen ja luumun sävyttämä. Tuoksussa on häivähdys eukalyptusta. Tanniinit ovat kypsän puuteriset, jälkimaku runsaan hillomainen.

 

Yalumba Hand Picked Shiraz Viognier 2015 (29,99 e). Eden Valleyn korkealla kasvaneiden Shiraz-rypäleiden joukossa on käynyt hiukan Viognieria. Viini on mausteinen, hapankirsikan ja tummien marjojen sävyttämä ja hennon vaniljainen. Tanniinit ovat kypsiä ja jo pehmentyneitä.

 

Penfold’s Max’s Shiraz 2018 (28,99 e). Usean Etelä-Australian viinialueen rypäleistä sekoitetun viinin kypsytysaika vaihtelee vuosittain. 2018 on kypsän tanniininen, tummien ja punaisten marjojen tuoksuinen viini, jonka rakenne on jäntevä, eloisa ja voimakas. Jälkimaku on vaniljainen, pitkä ja herauttaa vedet kielelle.