Niin tiukkaa, että ikeniä kiristää

3 tanniinista punaviiniä syysiltoihin.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

Viinikuvauksissa puhutaan usein tanniineista. Käsite on hämärä, sillä tanniinisuus ei varsinaisesti maistu. Sen sijaan se tuntuu ikenissä kiristävänä, suuta kuivattavana tuntemuksena.

Tanniinit ovat polyfenoleja, jotka reagoivat proteiinien kanssa. Tanniineja on rypäleiden kuorissa, siemenissä ja rangoissa. Mitä pitempään rypäleiden mehu on kontaktissa niiden kanssa, sitä enemmän tanniinia jää viiniin. Myös tynnyrikypsytys lisää tanniineja. Tanniinisuudestaan tunnettuja punaviinilajikkeita ovat Cabernet Sauvignon, Nebbiolo ja etenkin Tannat.

Tanniinit kehittyvät viinin ikääntyessä ja muuttuvat puuterimaisiksi. Nuori tanniininen viini kannattaa dekantoida, sillä happi nopeuttaa pehmentymistä. Nuoret tanniinipommit vaativat seurakseen proteiinipitoista ruokaa. Varsinkin punaiseksi jätetty liha sitoo hyvin tanniineja.

 

Pirkka Barolo Riserva 2012 on piemontelainen hieman iäkkäämpi viini, joka on valmistettu Nebbiolo-lajikkeesta. Tuoksussa tuntuu kirsikkaisia ja kukkaisia sävyjä, maku on kuiva, tanniininen ja pitkä. Aromeista erottuu hapanta kirsikkaa, setripuuta ja mausteisuutta. (29,48 e)

 

Brumont Chateau Bouscasse 2014 tulee Ranskan Madiranista. Tuottaja Alain Brumont on uranuurtajia tanniinien kypsyttämisessä. Viini on kypsän marjaisa sekoiteviini, jonka maku on aavistuksen suolainen, vedet kielelle herauttava ja kypsän setrinen. (24,89 e, tilausvalikoima)

 

Wolf Blass Gold Label Cabernet Sauvignon 2014 on australialainen Coonawarran alueen viini, joka tuoksuu mustaherukalta ja kirsikalta. Maku on kuiva, lämmittävä, erittäin tanniininen, mutta tasapainoinen. Aromeissa on herukkaa, mausteita ja suklaisuutta. (27,48 e, tilausvalikoima)