Kuplissa on eroja

Pitkäkestoisimmat kuplat syntyvät perinteisellä menetelmällä, jossa rypälemehu käy ensin tankissa perusviiniksi ja toisen kerran pullossa, kertoo SK:n viiniasiantuntija Jari F. Lampén.

viini
Teksti
Jari F. Lampén
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Toinen kuohuviini tuntuu jatkavan poreiluaan loputtomiin, kun toista ei hetken päästä erota valkoviinistä. Mistä ero johtuu?

Pitkäkestoisimmat kuplat syntyvät perinteisellä menetelmällä, jossa rypälemehu käy ensin tankissa perusviiniksi ja toisen kerran pullossa. Samppanjamenetelmäksi aikaisemmin kutsutulla tavalla tehdään samppanjat, crémantit, franciacortat ja cavat, mutta ei sektejä tai proseccoja. Toisen käymisen aikana pullossa syntyy hiilidioksidia, josta kuplat muodostuvat.

Samppanjapullossa on noin kuuden ilmakehän paine, joka vapautuu, kun korkki avataan. Samalla katoaa neljä viidesosaa hiilidioksidista. Hiilidioksidi sitoutuu paremmin kylmään nesteeseen, ja siksi lämmin samppanja poksauttaa korkin kovalla paineella ja juoma kuohuu yli.

Lämpimästä samppanjasta kuplat katoavat nopeammin kuin kylmästä.

Torelló 225 Gran Reserva Cava brut nature 2013 (24,90 e) on Xarel-losta, Macabeosta ja Parelladasta valmistettu yhden vuosikerran hiukan laadukkaampi katalonialainen cava, joka on rutikuiva ja raikkaan hapokas. Hedelmäisessä maussa löytyy kypsää sitrusta ja mandariinia.

 

Antica Fratta Franciacorta Brut (28,78 e) on Italian vastine samppanjalle. Chardonnay-lajikkeesta valmistettu kuohuviini on kypsynyt pullossa vähintään 18 kuukautta. Kuivassa, erittäin hapokkaassa viinissä on kepeän hedelmäinen tuoksu. Maussa on kypsää keltaista omenaa ja myös aavistus yrttisyyttä.

 

André Clouet Rosé Champagne Brut (39,95 e) on pelkästään Pinot Noirista valmistettu elegantti roseesamppanja, jonka hennon paahteisessa maussa tuntuvat punaiset marjat sekä kypsä keltainen omena. Samppanjan lämmetessä mukaan alkaa nousta mansikkaisia ja vadelmaisia sävyjä.