Uuden maailman laatua

3 vähän parempaa pinot noiria.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

uuden maailman viinit tulivat aikoinaan tunnetuiksi runsaasta hedelmäisyydestään ja edullisesta hinnastaan. Varsinkin pinot noir tuntui jäävän kilometrejä jälkeen hienostuneista burgundilaisista esikuvistaan.

Vuosituhannen vaihteessa tuottajat alkoivat kokeilla laadukkaamman pinot noirin valmistamista. Mutta kuinka saada yleisö maksamaan premium-hintaa vaikkapa chileläisestä pinot’sta? Arvoviinien imagoa luotiin ylettömän raskailla pulloilla ja puulaatikoilla, mutta hinnat jäivät kuitenkin huomattavasti alle burgundilaisten.

Laatu on parantunut vuosi vuodelta, sillä rypäleet on valikoitu entistäkin tarkemmin.

Keskitäyteläiset ja -hapokkaat pinot noirit sopivat joulupöytään varsinkin liha- ja kalaruokien seuraan. Sillien ja etikkasilakoiden kanssa on parempi ottaa vaikkapa olutta.

Wente Riva Ranch Pinot Noir 2013 (30 e / tilausvalikoima) on Kalifornian Montereysta, jonka lämmin ilmasto tuntuu viinin korkeassa alkoholipitoisuudessa. Tuoksussa ja maussa korostuu kirsikkaisuus ja vadelmaisuus sekä tammen vaniljaisuus.

 

Cono Sur Ocio Pinot Noir 2016 (55,89 e) on hienostuneen pehmeä viini Chilen Casablancasta. Aromeissa on puolukkaa, karpaloa ja hapankirsikkaa. Suutuntuma on runsas ja jälkimaku vedet herauttava ja pitkä.

 

Julicher Pinot Noir 2013 (33,71 e) tulee Uuden-Seelannin Martinborough’sta. Suomalaisen Outi Jakovirran tekemä viini on jo hiukan kehittynyt, tuoksultaan parfyyminen, tummien ja punaisten marjojen sävyttämä ja hennon mausteinen. Alussa hapokkuus puraisee, mutta jälkimaku pehmenee pitkän viipyileväksi. Dekantoimisesta on etua.