Tulta ja tulikiveä

Yhä aktiivinen tulivuori Etna tuo viininviljelemiseen lisäjännitystä.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

TULIPERÄISILTÄ alueilta tulee omintakeisia viinejä, mutta savuisuutena vulkaanisuus ei useinkaan näyttäydy, vaan pikemmin hapokkuutena ja mineraalisuutena.

Tulivuorenpurkaus on haitallinen tapahtuessaan, mutta myöhemmin se parantaa kasvuolosuhteita.

Maaperästä tulee huokoinen, ja se läpäisee vettä hyvin, minkä vuoksi viiniköynnös joutuu kasvattamaan syvälle ulottuvat juuret saadakseen tarvitsemansa ravinteet. Tumma maaperä kerää itseensä auringonlämpöä, mikä saa rypäleet kypsymään nopeammin.

Tunnetuin vulkaaninen viinialue on Sisiliassa Etnan rinteillä sijaitseva DOC Etna, jossa yhä aktiivinen tulivuori tuo viininviljelemiseen lisäjännitystä.

Esimerkiksi vuonna 1981 laavavirta osui Romeo del Castellon tilalle tuhoten hehtaarikaupalla tarhoja.

 

Pieropan Calvarino 2017 (24,98 e) tulee Veronan itäpuolelta Soave Classicon alueelta. Se on kypsän hedelmäinen, suutuntumaltaan runsas valkoviini, jonka tuoksussa ja maussa korostuvat sitruuna ja keltainen omena. Jälkimaku on pitkä ja ryhdikäs.

 

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2017 (22,99 e) on hyvärakenteinen, kypsän hedelmäinen punaviini Etnan pohjoisrinteiltä. Päärypäle on Nerello Mascalese. Luonteikkaan viinin maussa on niin kuivattua luumua ja viikunaa kuin kuivattuja yrttejä. Viinin tuntuvat tanniinit taittuvat vaikkapa grillattujen karitsankyljysten seurana. Dekantoimisesta on apua.

 

Gricos Aglianico del Vulture 2015 (15,70 e, tilausvalikoima) on hillomaisen mehevä punaviini, jonka rustiikissa maussa on hapankirsikkaa, luumua ja tammen tuomaa vaniljaisuutta. Tanniinit ovat vielä hiukan karheat, mutta ruokapöydässä viini on punertavan lihan kanssa paikallaan.