Poliisi puuttui jälleen Veikkauksen mainontaan: Valtion rahapeliyhtiö vetosi lapsiin Pikkuoravat-äänillä

Arpajaislain mukaan markkinointia ei saa kohdistaa alaikäisiin.

arpajaislaki
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

 

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus on toteuttanut jälleen kerran kyseenalaista markkinointia. Asia käy ilmi Poliisihallituksen selvityspyynnöstä, joka on suunnattu Veikkaukselle tammikuussa 2017.

Tällä kertaa Veikkaus käytti radiomainonnassaan Pikkuoravien ääniä, kun se mainosti joulun alla 2016 arpojaan.

Radiotoimittaja Saukki Puhtilan (k.2014) luomat Pikkuoravat olivat lasten suosiossa erityisesti 1960- ja 1980-luvuilla.

Veikkaus toteaa Poliisihallitukselle antamassaan selvityksessä, ettei mainosta kepeästä sävystä huolimatta ole suunnattu alaikäisille.

Valtion peliyhtiö Veikkauksen tarkoitus oli herättää ”nostalgisia tunteita” niissä aikuisissa, jotka ovat lapsuudessaan tutustuneet Pikkuoraviin.

Poliisihallituksen mielestä Pikkuoravat-mainos vetoaa kuitenkin nykypäivänä aikuisiin, mutta myös lapsiin.

Pikkuoravat-ääniä on käytetty 2000-luvulla muun muassa Alvin ja pikkuoravat -lastenelokuvissa. Alvin ja pikkuoravat -elokuva on julkaistu Suomessa vuonna 2008 ja sen jatko-osa nähtiin 2015.

Arpajaislaissa lukee yksiselitteisesti, ettei markkinointia saa kohdistaa alaikäisiin. Edellisen kerran Veikkausta huomautettiin alaikäisistä pelikohteina vuonna 2015.

Tuolloin Veikkaus käytti markkinoinnissaan kansainvälisesti lupaavaa jääkiekkoilija Jesse Puljujärveä. Puljujärvi oli tulloin 16-vuotias.

Veikkaus on saanut erilaisista markkinointirikkeistä toistuvasti noottia.

Veikkaus sai Pikkuoravat-mainonnastaan huomautuksen. Arpajaislain mukaan poliisi olisi voinut antaa Veikkaukselle myös uhkasakon, jos se olisi halunnut tehostaa vaatimustaan, mikä ei olisi ollut ensimmäinen kerta.

Veikkaukselle annettiin uhkasakko kesällä 2015 ja sitä jatkettiin saman vuoden syksyllä. Uhkasakon suuruus oli 200 000 euroa ja koski suullista markkinointia.

Kioskeissa myytiin vielä muutama vuosi sitten aggressiivisesti Veikkauksen pelejä. Lottoa ostavalle saatettiin tyrkyttää arpoja ja muita Veikkauksen pelejä.

Sittemmin Veikkaus on ohjeistanut pelimyyjiä neutraalimpaan tapaan myydä lottokansalle rahapelejä.

Varoituksista huolimatta Veikkaus on saanut erilaisista markkinointirikkeistä toistuvasti noottia Poliisihallitukselta, vaikka rahapeliyhtiöt RAY, Veikkaus ja Fintoto yhdistettiin yhdeksi peliyhtiöksi vuodenvaihteessa 2017.

Uusi Veikkaus sai heti tammikuussa 2017 huomautuksen Poliisihallitukselta. Veikkauksen pelien markkinointi Hyvinkäällä ja Kuopiossa oli arpajaislain vastaista.

 

Markkinointirikkeet eivät ole mikään vähäpätöinen asia, sillä EU-komissio edellyttää Veikkaukselta sääntöjen ja lain noudattamista, jotta pelimonopoli olisi Suomessa perusteltu.

Pelihaittoja pitää pystyä myös vähentämään, eikä alaikäisiin kohdistuva mainonta voi tulla kysymykseenkään. Poliitikot, jotka istuvat Veikkauksen hallituksessa, voisivat puuttua jatkuviin laittomuuksiin.

Veikkauksen johdolle maksetaan myös vuodessa satojatuhansia euroja palkkaa, jotta yhtiö menestys olisi turvattu jatkossakin.

Jos monopoli murenisi, Veikkaus-voittovaroista nauttivat suomalainen tiede, taide, nuoriso- ja sosiaalityö sekä hevosurheilu kokisivat taloudellisen katastrofin.

Suomeen rantautuisi ulkomaalaisia peliyhtiöitä ja miljardien eurojen pelivarat jakaantuisivat kilpailijoiden kesken. Pelihaitat jäisivät kuitenkin valtion eli veronmaksajien riesaksi.