Veikkaus maksaa Hjallis Harkimolle ja muille poliitikoille 30 000 euroa vuodessa hallitustehtävästä

Poliitikot saavat Veikkaukselta suurempia palkkioita kuin muissa valtionyhtiöissä.
Kotimaa 7.3.2017 11:15
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja kansanedustaja Harry Harkimo (kok) eduskunnassa 3. maaliskuuta 2017.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja kansanedustaja Harry Harkimo (kok) eduskunnassa 3. maaliskuuta 2017. © EMMI KORHONEN / Lehtikuva

Suomen valtion täysin omistamaan peliyhtiö Veikkaukseen on nimitetty joukko poliitikkoja yhtiön hallituksen jäseniksi. Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vastannut nimityksistä.

Hallitustehtävistä maksetaan jäsenille 2 000 euroa kuussa palkkiota. Lisäksi poliitikoille maksetaan jokaisesta kokouksesta, jossa he ovat läsnä, erillinen 600 euron korvaus.

Monopoliyhtiön hallitustyöskentelyn palkkion kokonaissumma kohoaa vuodessa noin 30 000 euroon.

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet ovat Harry ”Hjallis” Harkimo (kok), Tuomo Puumala (kesk), Jutta Urpilainen (sd) ja entinen kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps).

Tavallisesti valtionyhtiöiden hallitusten jäsenille maksetaan huomattavasti pienempiä palkkioita.

Esimerkiksi valtion viinayhtiö Alko, joka nauttii myös monopolista, maksaa poliitikoista koostuvalle hallintoneuvoston jäsenilleen 1 100 euroa kuukaudessa ja jokaisesta kokouksesta erillisen 600 euron korvauksen.

Veikkauksen hallituksen jäsenille maksetaan Alkoon verrattuna lähes kaksinkertainen summa hallitusjäsenen tehtävistä.

Veikkauksen hallituspalkkion kokoa voi verrata myös entisen Metsähallituksen toimitusjohtajan Esa Härmälän (kesk) nykyiseen valtionyhtiötehtävään.

Härmälä nimitettiin Baltic Connectorin hallituksen puheenjohtajaksi syyskuussa 2016. Yhtiö on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka on perustettu hallinnoimaan Suomen ja Viron välille rakennettavaa kaasuputkea.

Härmälä saa hallituksen johtamisesta 1 500 euroa kuussa ja 500 euron kokouspalkkion eli 500 euroa kuussa vähemmän kuin monopoliyhtiö Veikkauksen hallituksen jäsenet tehtävistään.

 

Veikkaus aloitti vuoden alussa uutena peliyhtiönä, kun siihen yhdistettiin Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto.

Valtion peliyhtiöt yhdistettiin, jotta niiden olisi helpompi noudattaa arpajaislakia, aggressiivinen mainonta vähenisi sekä päällekkäisistä rahapeleistä päästäisiin eroon.

Laissa jokaisella peliyhtiöllä oli tuolloin vielä omat roolinsa. Näitä rooleja rikottiin. Veikkaus ja Ray tekivät muun muassa samankaltaisia uhkapelejä.

Toisin sanoen rahapeliyhtiöt yhdistettiin, jotta ne noudattaisivat arpajaislakia ja Euroopan unioni ei puuttuisi Suomen rahapeliyhtiöiden monopoliasemaan. Rahapeliyhtiöt ovat rikkoneet vuosien varralla toistuvasti lakia.

EU-tasolla monopoli on hyväksytty, jos lakeja noudatetaan, pelihaittoja vähennetään ja muutenkin monopolin toiminta pystytään perustelemaan.

Vielä yhdistämisen alkuvaiheessa virkamiehet ja poliitikot vakuuttelivat, että uuden Veikkauksen myötä yhtiö saa myös asiantuntijahallituksen, joka pystyisi käsittelemään ammattimaisesti myös pelihaittoja.

Suomen Kuvalehti uutisoi 22. helmikuuta 2017, että peliyhtiötä valvova Poliisihallitus on huomauttanut jälleen Veikkausta aggressiivisesta mainonnasta ja arpajaislain pykälistä.

Uusi hallitus ja yhtiön operatiivinen johto eivät ole kyenneet muuttamaan toimintatapojaan, koska ylilyöntejä tapahtuu esimerkiksi mainonnassa edelleen.

Veikkauksen toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa Olli Sarekoski (kok) ja varatoimitusjohtajana Velipekka Nummikoski (kok). Veikkauksen hallitusta johtaa entinen Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo. Hän saa hallituksen johtamisesta kuussa 3 500 euroa ja kokouspalkkiot.

Toimitusjohtaja Sarekosken palkka sen sijaan on kuussa 32 000 euroa. Lisäksi Veikkauksen johtajat saavat monopoliyhtiön johtamisesta tulospalkkioita, jotka voivat nousta vuositasolla jopa 80 000 euroon.