Potkut Metsähallituksesta – Nyt keskusta pelasti: Esa Härmälä valittiin valtionyhtiön johtoon

Uudesta tehtävästään Härmälä saa 1 500 euroa kuukaudessa ja kokouspalkkiot.

Esa Härmälä
Teksti
Mikko Niemelä
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Agronomi Esa Härmälä (kesk), 62, on valittu Baltic Connectorin hallituksen puheenjohtajaksi.

Baltic Connector on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka on perustettu hallinnoimaan Suomen ja Viron välille rakennettavaa Balticconnector-kaasuyhdysputkea.

Ennen nimitystä Baltic Connectoriin Härmälä toimi Metsähallituksen toimitusjohtajana.

Härmälä joutui luopumaan tehtävästään kesäkuussa 2016, kun maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ei jatkanut Härmälän johtajakautta.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä vakuutetaan, että Härmälän potkuilla ja nyt tehdyllä nimityksellä ei ole mitään tekemistä keskenään. Härmälä valittiin puhtaasti osaamisensa vuoksi.

Ennen Metsähallitusta Härmälä työskenteli työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajana.

Härmälää ehdotti tehtävään työ- ja elinkeinoministeriö. Vastuuministeri Olli Rehn (kesk) hyväksyi ministeriön ehdotuksen.

Härmälälle maksetaan valtionyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävästä 1 500 euroa kuukaudessa ja jokaisesta kokouksesta erikseen 500 euroa. Kokouksia on yleensä kerran kuussa. Valtionyhtiöiden hallitustehtävät ovat pisimmillään noin seitsemän vuoden mittaisia.

Euroopan komissio on päättänyt myöntää Baltic Connector ja Viron siirtoverkkoyhtiö Elering AS:lle yhteensä 187,5 miljoonaa euroa tukea Balticconnector-kaasuyhdysputken rakentamiseen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama talouspoliittinen ministerivaliokunta on linjannut, että kaasuputkihankkeelle esitetään rahoitusta 28 miljoonaa euroa.

Baltic Connectorin entinen hallituksen puheenjohtaja Herkko Plit siirtyy yhtiön toimitusjohtajaksi.

 

Esa Härmälän ja ministeri Kimmo Tiilikaisen erimielisyydet johtuivat uudesta metsähallituslaista ja siihen liittyvistä valtakuvioista.

Härmälä olisi halunnut, että ympäristöministeriön roolia olisi pienennetty ja Metsähallitus sekä Härmälä olisivat saaneet lisää valtaa päättää Suomen metsistä.

Ympäristöministeriön valta kuitenkin säilyi. Härmälä pettyi ja sai erimielisyyksien vuoksi potkut.

Ministeri Tiilikainen puolestaan sai eduskuntaryhmältään vakavan varoituksen, sillä hän sivuutti Härmälän ja valitsi Metsähallituksen johtoon entisen opettajansa Pentti Hyttisen.