Kittilä luovutti Eilavaara-asiakirjat Suomen Kuvalehdelle

Asiakirjojen sivumäärä ei täsmää niin sanotun Eilavaara-laskun erittelyn kanssa.

Anna Mäkelä
Teksti
Suomen Kuvalehti

Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg taipui Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden marraskuun alussa antamaan ratkaisuun, jonka mukaan niin sanotut Eilavaara-asiakirjat ovat julkisia ja ne tulee luovuttaa Suomen Kuvalehdelle sekä niitä myöhemmin pyytäneelle Yle Rovaniemen toimitukselle.

Suomen Kuvalehti sai keskiviikkona 7. joulukuuta toimituksen sähköpostiin 79-sivuisen nivaskan oikeudellisen asiantuntijan, OTL Pertti Eilavaaran laatimia asiakirjoja, jotka ovat olleet Kittilän yksittäisten kuntapäättäjien käytössä.

SK luovuttaa asiakirjat nyt kunta-, hallinto- ja rikoslainsäädännön asiantuntijoiden arvioitaviksi.

Jo tässä vaiheessa on kuitenkin ilmeistä, että asiakirjojen sivumäärä ja ”koostumus” ei vastaa kuntaan keväällä 2015 toimitetun laskun liitteenä olevaa erittelyä. Tämän asian nosti esille jo toukokuussa 2015 kunnanhallituksen jäsen Hille Kuusisto (kok), joka sai luvan lukea asiakirjat kunnan kirjaamossa.

Merkillepantavaa on, että osalla kunnanhallituksen jäsenistä asiakirjat olivat hallussaan, mutta ainakaan Hille Kuusisto ja valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas) eivät olleet edes tietoisia varjovalmistelusta.

Tapausta on tutkinut keskusrikospoliisi ja tapaus on jo syyteharkinnassa. Epäiltyinä törkeän petoksen yrityksestä sekä virka-aseman väärinkäytöstä on ilmeisesti kolme kunnan päätöksenteossa keskeisesti toiminutta luottamushenkilöä.

Kyse on yrityksestä maksattaa lasku kunnan varoista, vaikka tällaisesta oikeusavusta ei ole tehty erillistä päätöstä, eivätkä asiakirjat ole olleet kaikkien kunnanhallituksen jäsenten tai johtavien viranhaltijoidenkaan tiedossa – saati sitten että asiakirjat olisivat olleet heidän käytössään.

 

Kun Suomen Kuvalehti vaati asiakirjoja maalis–huhtikuussa 2015 julkisuuslakiin vedoten useaan kertaan, vt. kunnanjohtaja Tornberg salasi asiakirjat vedoten KRP:n esitutkintaan.

Myöhemmin Tornberg väitti Ylen toimittajalle, että poliisi oli neuvonut häntä salaamaan asiakirjat. Poliisi kiisti tämän.

Suomen Kuvalehti on tehnyt vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin salaamispäätöksestä myös tutkintapyynnön Lapin poliisilaitokselle. Tutkinta on SK:n tietojen mukaan loppusuoralla.

 

Kittilän päätöksenteko ei näytä oikenevan hallintotuomioistuinten ratkaisujenkaan myötä.

Keskiviikkona 7. joulukuuta kunnanhallitus päätti yksimielisestä esittää kunnanvaltuustolle, että Kittilän kunta eroaa Kuntaliiton jäsenyydestä. Jos kunnanvaltuusto päättää kokouksessaan 19. joulukuuta erota liiton jäsenyydestä, Kittilä on manner-Suomen ainoa kunta, joka ei kuulu Kuntaliittoon.

Tässä eroasiassa on ennen kaikkea kysymys siitä, että Kittilän päättäjien enemmistö vt. kunnanjohtaja Tornbergin johdolla on vierittämässä syytä omista päätöksistään Kuntaliiton harteille. Kuntaliitto on heidän mukaansa antanut ristiriitaisia lausuntoja kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisessa, joka osoittautui lainvastaiseksi ja jota KRP tutkii.


Suomen Kuvalehden KuntaLeaks seuraa kuntia

Suomen Kuvalehden verkkosivuilla on tällä viikolla avautunut uusi osio, KuntaLeaks, joka kokoaa kaikki SK:n kuntajutut yhdelle kartalle.

Jokaisesta Suomen kunnasta on oma sivunsa, jonka kautta voi lähettää SK:n toimitukseen uutisvinkin. Jos tiedät, että oman kuntasi päättäjät yrittävät piilottaa mitä tahansa uutisarvoista, lähetä siitä meille ilmianto.

KuntaLeaks auttaa ensi vuoden kuntavaalien äänestäjää saamaan oikeaa tietoa kunnastaan. Vaalipäivä on 9. huhtikuuta 2017.

Kunnan suhmuroinnin voi paljastaa kuka tahansa, mutta KuntaLeaksin jutut avautuvat kokonaan vain SK Digin tilaajille.

Kuntien asioita KuntaLeaksissa paljastavat toimittajat Eeva-Liisa Hynynen, Juha Kauppinen, Mikko Niemelä, Sanna Ihalainen ja Milka Valtanen.