Kittilä: Hullu Poro Oy:n Päivikki Palosaarelle syyte ympäristön turmelemisesta – Kyse laittomasta kaatopaikasta

Syyteen sai myös yhtiön kiinteistöpäällikkö. Laiton kaatopaikka oli 2 600 neliömetrin laajuinen ja sieltä löytyi kaikkiaan 44 000 kiloa kiinteää jätettä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen ympäristörikosasiassa, joka liittyy Hullu Poro Oy:n toimintaan Kittilässä.

Syytteeseen on asetettu yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja Päivikki Palosaari sekä yhtiön kiinteistöpäällikkö Antti Pekkala. Rikosnimike on ympäristön turmeleminen.

Antti Pekkala on lisäksi perussuomalaisten Kittilän kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen varajäsen ja teknisen lautakunnan jäsen. Valtiovarainministeriön pidätettyä muun muassa kunnanhallituksen varsinaisia jäseniä päätöksenteosta Lex Kittilän nojalla Pekkala toimii toistaiseksi kunnanhallituksen jäsenenä.

Molemmat vastaajat kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Kolmen henkilön osalta syyttäjä teki samassa asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Palosaari on markkinoinut matkailuyritystään korostamalla ympäristöarvoja.

Kyse on laittoman kaatopaikan pitämisestä vuosina 2009–2015. MTV Uutiset paljasti syyskuussa 2015, että ”Levin matkailukuningattarena” tunnettua Päivikki Palosaarta epäillään ympäristörikoksesta.

Huhtikuussa 2017 Suomen Kuvalehti kertoi, että Levin lähistöltä Könkään kylän alueella sijaitsevalta laittomalta kaatopaikalta oli löytynyt kaikkiaan 44 000 kiloa kiinteää, jäteasemalle toimitettavaa jätettä: lähinnä rakennusjätettä ja pakkausmateriaalien jätteitä.

Kaatopaikalta löydettiin myös rautalankaa, raudoitusteräksiä, peltipurkkeja, muovia, laudankappaleita ja laattojen kappaleita. Jätettä oli lisäksi poltettu vuosien ajan.

Laittoman kaatopaikan alue on ollut noin 2 600 neliömetrin laajuinen, ja se sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä Ounasjoesta, Päivikki Palosaaren omistaman Hotelli Taivaanvalkeiden ja Tonttulan elämyskylän läheisyydessä.

Kaatopaikka-alue on kunnostettu ely-keskuksen valvonnassa.

Päivikki Palosaari on markkinoinut matkailuyritystään korostamalla ympäristöarvoja. Hullu Poro Oy sai Inspecta Oy:n myöntämän ympäristösertifikaatin syksyllä 2016 rikostutkinnan ollessa kesken. Palosaari on korostanut Hullu Poro Oy:n kannustavan hotellin asiakkaitakin  ympäristötekoihin

 

Kun Hullun Poron laiton kaatopaikka tuli julki syksyllä 2015, Kittilän kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta käsitteli asiaa kokouksissaan.

Marraskuussa 2015 pidetyssä kokouksessa lautakunnan silloinen jäsen ja nykyinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk) esitti ensin, että lautakunta ei olisi puuttunut laittomaan kaatopaikkaan lainkaan.

”Päivikki hoitaa asian”, Rajala esitti, mutta veti myöhemmin esityksensä pois.

Hullu Poro Oy:n laittomaan kaatopaikkaan liittyy myös toinen erikoinen episodi.

Kun kunta lähetti Päivikki Palosaarelle laskun, joka liittyi kunnan kaatopaikka-alueella suorittamiin toimenpiteisiin, Palosaaren asiamies Jari Korhonen esitti kirjallisena ehtoja laskun maksamiselle.

Yksi ehdoista oli, että Päivikki Palosaarelle luovutettaisiin kaatopaikasta kunnalle ilmoituksen tehneen – ja siis poliisin tutkinnan aikaansaaneen – henkilön nimi. Tällaiseen vaatimukseen kunnan ympäristöviranomainen ei suostunut.

Nyt nostettuja ympäristörikossyytteitä puidaan aikanaan Lapin käräjäoikeudessa.