Kittilä: Ministeriö otti lain järeimmän keinon käyttöön, kuntapäättäjiä pidätettiin tehtävistään

Yhteensä 20 ihmistä suljettiin kunnan päätöksenteosta. Jos ministeriön mahtikäskyä ei totella, voidaan poliisia pyytää poistamaan kuntapäättäjiä valtuustosalista.

Valtiovarainministeriö otti tänään tiistaina 19. kesäkuuta käyttöönsä Kittilässä järeimmän keinon: syytteeseen asetettujen kuntapäättäjien pidättämisen luottamustehtävistään.

Ministeriö toimi, koska syytteeseen joutuneet eivät itse ole vetäytyneet kunnan päätöksenteosta. Myöskään kunnanvaltuusto ei ole suostunut heitä pidättämään, vaikka se on valtuuston velvollisuus.

Kittilän kunnanvaltuusto kokoontui toistaiseksi viimeisen kerran nykyisessä kokoonpanossaan päivää ennen ministeriön päätöstä maanantaina 18. kesäkuuta. Se ehti päättää muun muassa valtuuston puheenjohtajiston valinnasta loppukaudeksi: sama puheenjohtajisto jatkaa.

Valtiovarainministeriö kertoi kuntalain Lex Kittilä -säännösten mukaisesta pidättämispäätöksestä tiistaiaamuna.

Tiedote tuskin oli kenellekään yllätys: kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) allekirjoitti päätöksen, jonka mukaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä syytteeseen asetetut luottamushenkilöt pidätettiin luottamustehtävistään lainvoimaisiin tuomioihin asti. Päätös astui voimaan välittömästi.