Kittilän kummallinen kaatopaikkapäätös

Kunta ei vaatinut lisäselvityksiä. ”Päivikki hoitaa asian eikä lautakunnan tule puuttua enää asiaan.”

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Kittilän kultakaivoksen jätealtaan vuoto-ongelmien lisäksi kuntaa koettelee myös toinen ympäristöriski. Se on mittaluokaltaan Agnico Eaglen omistaman kaivoksen ongelmia pienempi, mutta heittää ikävän maineriskin Levin matkailubisneksen ylle.

Lapin poliisilaitos tutkii Kittilän kunnan alueella sijaitsevaa mahdollista laitonta kaatopaikkaa. Kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta sekä vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg eivät näytä haluavan selvittää kyseisen alueen maaperän haitta-aineita ”pohjamutia myöten”.

Kyseessä on ”Levin matkailukuningattarena” tunnetun hotelli- ja ravintolayrittäjä Päivikki Palosaaren omistama maa-alue, joka sijaitsee Levin naapurissa Könkäällä.

Rakennus- ja ympäristölautakunta käsitteli Palosaaren omistamaan maa-alueeseen liittyvää mahdollisten lisätutkimusten teettämistä kokouksessaan 25. marraskuuta.

Kokouksen pöytäkirja on hämmästyttävää luettavaa. Sitä lukiessa syntyy vaikutelma, että lautakunta ei täysin käsitä toimivansa virkavastuulla. Tai jos käsittää, tilanne on vieläkin vakavampi, sillä lautakunnan on päätöksenteossa noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Rakennus- ja ympäristölautakunta on Kittilän kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ja sen toimintaa ohjaa muun muassa ympäristönsuojelulaki.