Kittilä: Levin kuningattaren laittomalta kaatopaikalta löytyi 44 000 kiloa jätettä – Lisätutkinta venyttää syyteharkintaa

Kaatopaikalle oli ajettu vuosina 2009–2015 muun muassa rakennusjätettä.
Kotimaa 5.4.2017 18:33
Kaatopaikka Revontultentiellä Kittilän Könkään kylässä joulukuussa 2016. © Suomen Kuvalehti

Levin kuningattareksikin kutsutun matkailuyrittäjä Päivikki Palosaaren ympäristörikosepäily on edelleen syyteharkinnassa.

Lapin poliisi on jo lähettänyt jutun syyttäjä Ritva Pelttarille, joka on kuitenkin pyytänyt poliisia suorittamaan asiassa lisätutkintaa. Tutkinnanjohtaja Juha Pantsarin mukaan se on edelleen kesken.

Kittilän Könkään kylässä sijainnut kaatopaikka paljastui, kun kunnan ympäristöviranomainen sai vinkin siitä kesällä 2015. Poliisi aloitti tutkinnan saman vuoden syksyllä.

Poliisi epäilee ”puoltakymmentä ihmistä” ympäristön turmelemisesta. Palosaari on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Kaatopaikan paljastuttua hän selitti, ettei ollut tiennyt sen luvanvaraisuudesta.

”Tarkoituksemme ei ole missään vaiheessa perustaa kaatopaikkaa ei jätteille eikä maa-aineksille”, Palosaari kirjoitti syyskuussa 2015 päivätyssä selvityksessään.

Jätteitä oli ajettu alueelle vuosina 2009–2015 Palosaaren matkailuyhtiön Hullu Poro Oy:n työmailta.

 

Lapin ELY-keskus antoi loppukesästä 2016 määräyksen, jonka mukaan Palosaaren tuli poistaa pilaantuneet maa-ainekset ja sinne viedyt jätteet. Lisäksi piti selvittää pohjaveden ja lähialueiden maaperän kuntoa.

Työt aloitettiin syyskuussa ja saatiin päätökseen marraskuussa 2016. Alueelta poistettiin jätettä ja kunnostettiin maa-ainesta. Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan alueelta toimitettiin Kittilän jäteasemalle yhteensä lähes 44 000 kiloa muun muassa metalli-, betoni- ja puujätettä.

Roskat olivat lähinnä rakennusjätettä ja pakkausmateriaalien jätteitä. Rakennusjätteet olivat ilmeisesti vanhaa purkumateriaalia. Lisäksi kaatopaikalla havaittiin rautalankaa, raudoitusteräksiä ja peltipurkeja, muovia, laudankappaleita ja laattojen kappaleita.

Alue on noin 2 600 neliömetrin kokoinen ja sijaitsee vajaan puolen kilometrin päässä Ounasjoesta. Maa-alueen kunnostustöitä ohjasi Ahma ympäristö Oy.

 

Palosaaren tarkoituksena on rakentaa entisen kaatopaikan päälle matkailukohde Tonttulan parkkipaikka.

Kunnostettuja maa-aineksia on ely-keskuksen luvalla hyödynnetty parkkipaikka-alueen rakenteissa.

Maa-aineksessa on havaittu kuitenkin sen verran arseenia, että maata ei saa viedä muualle ja vaikutuksia pohja- ja pintaveteen tulee seurata jatkossa.

Suomen Kuvalehti ei tavoittanut Päivikki Palosaarta kommentteja varten.