Jutta Urpilainen: Demaritkin ovat tehneet virheitä

Jutta Urpilainen
Kuva Kaisa Rautaheimo.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen arvioi, että myös demarit ovat joutuneet tarkistamaan linjaansa suhteessa tuloerojen kasvuun ja syrjäytymiseen. Puolueen pitkän hallitusvastuukauden aikana nämä asiat eivät aina tulleet tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä.

Sdp haluaa lapsilisät etuoikeutetuksi tuloksi, joka ei vaikuttaisi toimeentulotuen määrään. Tämä etuus poistettiin 1990-luvun laman aikana. Miksei Sdp palauttanut sitä istuessaan hallituksessa vuosina 1995-2007?

”Kun 1990-luvulla noustiin oppositioasemasta hallitukseen, valtion kassa oli tyhjä, joka kolmas valtion käyttämä markka oli velkarahaa. Silloin Paavo Lipposen johdolla synnytettiin yhteiskunnassa tahto, että talous laitetaan kuntoon ja työllisyyttä vahvistetaan. Siinä tavoitteessa onnistuttiin. Jotkut muut asiat siirtyivät tulevaisuuteen odottamaan parempia taloudellisia aikoja. Toki on voinut tulla virhearvioitakin, sekin on rehellistä myöntää.”

Vasemmistoliiton Annika Lapintie teki lapsilisiä koskevan budjettialoitteen joka kerta vuosina 2003-2006 ja Sdp äänesti aina vastaan. Miksi?

”En ollut silloin tekemässä puolueen johdossa ratkaisuja, toki eduskunnassa olin. Vuonna 2004 tehtiin kuitenkin yleinen lapsilisäkorotus, joka tuli kaikille lapsiperheille. Keskustelu yhteiskunnan eriarvoistumisesta on tällä hetkellä toisen tyyppistä kuin 2003-2007-vaalikaudella. Ongelmat ovat tulleet taantuman myötä toisella tapaa päivänvaloon. Tämä on saanut puolueet tarkistamaan linjauksia, sitä mikä on suhteemme tuloerojen kasvuun.”

Onko myös Sdp tarkistanut linjaansa?

”Kyllä meillä on keskusteltu, mikä on vastuumme siitä, että tuloerot ovat päässeet kasvamaan näin paljon, koska ne ovat kasvaneet myös meidän hallituksessaoloaikanamme.”

Onko demarien alamäki Jutta Urpilaisen vika? Lisää aiheesta SK:ssa 12/2011.