Ministeriö kuntien ahdingosta: "Osa kunnista ei näytä pystyvän tekemään säästöpäätöksiä"

kuntatalous
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Asiantuntijoiden Suomen Kuvalehdelle laatima kuntatalouden tilastoaineisto ei yllätä valtiovarainministeriön kuntaosastoa, mutta arviot aineistosta ovat vielä varovaisia.

”Talouden näkymät eivät ole välttämättä niin valoisat kuin on uskottu. Osa kunnista ei kuitenkaan näytä pystyvän tekemään minkäänlaisia säästöpäätöksiä”, finanssineuvos Rainer Alanen sanoo ja myöntää, että kuntien velkaantumisvauhti on liian kova.

Kuntaliiton asiantuntijoiden 59 kriisikunnan listaus ei sekään hämmästytä Alasta.

”Oma arvioni on ollut, että 30-70 kuntaa on talousvaikeuksissa. Näistä osa kroonisesti ja osa tilapäisemmin. Osa vaikeuksiin joutuneista kunnista ajautuu kuntaliitoksiin. Osan joudumme hoitamaan ministeriön arviointimenettelyn kautta. Menettelystä on tarkoitus tehdä pysyvä ensi vuoden alusta.”

Alanen muistuttaa, että tänä vuonna ennätyspieni joukko kuntia haki valtion harkinnanvaraisia avustuksia talousvaikeuksiin. ”Vain 71 kuntaa. Jos kriisi olisi pahasti jo päällä, kai se näkyisi näissä luvuissa.”

Kuntien tulorahoituspohjan pettämiseen Alanen ei ota vielä kantaa.

”Toistaiseksi näyttää siltä, että vielä kuluva vuosi on kuntataloudessa kohtuullinen. Olennainen ’jos’ on siinä, pystytäänkö käyttömenojen kasvu rajoittamaan enintään noin 3,5 prosenttiin. Tämä on kuntatalouden kannalta tärkein prosenttiluku.”

Alanen ennakoi kuitenkin, että kuntien talouden tasapainottamissäännöksiä joudutaan arvioimaan alkaneen kuntalain uudistamisen yhteydessä.

Aiheesta lisää

”Kuntien tulopohja pettänyt jo vakavasti” – Helsingin tilanne ”kestämätön” (Suomenkuvalehti.fi 28.9.2010)

Kartta: Näissä kunnissa on taloudellinen kriisi, täällä menee hyvin (Suomenkuvalehti.fi 24.9.2010)

Kuinka suuri on osuutesi kotikuntasi velasta? Katso lista (Suomenkuvalehti.fi 17.9.2010)