Kuinka suuri on osuutesi kotikuntasi velasta? Katso lista

kuntatalous
Teksti
SK:n toimitus

Kuntatalous on luultua huonommassa tilassa. Edes suurten kaupunkien tulorahoituspohja ei ole kunnossa. SK:lle tehty selvitys kaikista kunnista paljastaa, että moni on jo sukeltanut liian syvälle.

Grafiikka Suomen Kuvalehti
Klikkaa kuvaa, niin saat näkyviin taulukon (pdf), jossa Manner-Suomen kaikki kunnat on jaettu ryhmiin. Grafiikka Hannu Kyyriäinen.

 

Finanssikriisin alla kuntien verotulot kasvoivat ja suuret kaupungit ehtivät kirjata tilinpäätöksiinsä komeita ylijäämiä. Yleisesti on oletettu, että niillä olisi nyt vankat taloudelliset puskurit. Todellisuudessa suurkaupunkien puskurit ovat kiinni seinissä ja katoissa. Jatkuva väestökasvu on vaatinut investointeja, ja nyt niitä rahoitetaan jo valtaosin velkarahalla.

Yllättävä tieto perustuu laajaan tilastoaineistoon, jonka ovat Suomen Kuvalehdelle työstäneet Kuntaliiton kehityspäällikkö Oiva Myllyntaus ja tilastotutkija Heikki Pukki. Se kertoo Manner-Suomen kuntien taloudesta erilaisten ”ranking-listausten”, aikasarjojen sekä ristiintaulukointien kautta.

Kuinka suuri on osuutesi kotikuntasi lainoista? Manner-Suomen kunnat aakkosjärjestyksessä – katso lista tästä.

VINKKI: Tämän jutun liitteet ovat pdf-tiedostoja. Oman kotikunnan niistä löytää nopeasti, kun käyttää pdf-lukuohjelman hakutoimintoa.

Miksi sinnikäs Honkajoki ei suostu kriisikunnaksi? Kuntatalouden jamasta lisää SK:ssa 37/2010 (ilm. 17.9.).