Eduskunnassa tiiviisti käynyt Fennovoima-johtaja: ”Tämä on palvelu, jonka tarjoan”

Fennovoiman viestintäjohtaja kertoo, ettei hän koe tarvetta rakentamisluvan lobbaamiseen, vaikka poliitikot siitä päättävätkin.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ydinvoimalaa Pyhäjoelle suunnittelevan Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen vieraili eduskunnassa tarkastelujakson aikana ainakin 13 kertaa. Hän tapasi erityisesti talousvaliokunnan jäseniä ja Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

”Käyn kertomassa, missä mennään. Heiltä taas kysytään Fennovoimasta paljon eri tilaisuuksissa, joten yritän auttaa heitä vastaamaan kysymyksiin.”

Maira Kettunen.
Maira Kettunen.

Kettusen mukaan kansan­edustajia kiinnostavat erityisesti mediassa esillä olleet asiat. He kysyvät muun muassa työpaikoista, suomalaisten työntekijöiden määrästä, suunnittelutyön etenemisestä, turvallisuudesta, jätteen loppusijoituksesta ja omistajista.

Kettunen arvioi, että kun hän pyytää tapaamista, neljä viidestä kansanedustajasta ottaa kutsun vastaan.

”Tämä on ikään kuin palvelu, jonka minä tarjoan.” 

 

Kettusen mukaan hän ei koe tarvetta rakentamisluvan lobbaamiseen, vaikka päätöksen tekee lopulta hallitus. Kettunen katsoo, että poliitikkojen taivuttaminen hankkeen kannalle oli tärkeämpää silloin, kun ydinvoimalasta tehtiin periaatepäätöksiä.

Ensimmäinen periaatepäätös tehtiin vuonna 2010 ja toinen vuonna 2014 sen jälkeen, kun saksalainen E. ON -yhtiö oli vetäytynyt hankkeesta ja venäläinen Rosatom oli valittu laitostoimittajaksi.

”Rakentamislupa on teknis- ja turvallisuuspainotteinen lupa. Päättäjätkin itse korostavat, että Säteilyturvakeskus on siinä määräävässä asemassa.”

Fennovoimaa on arvosteltu turvallisuuskulttuuriin liittyvistä puutteista. Yhtiö on myöhentänyt arviotaan siitä, milloin voimalan rakentamislupa olisi mahdollista saada.

Nyt yhtiö odottaa sitä vuoden 2019 aikana. Viivästyksen syynä on ollut Rosatom, joka ei ole toimittanut vaadittavia dokumentteja suunnitellussa aikataulussa. 

 

Lue myös: