Vihreät lähtee hallituksesta – Ville Niinistö: ”Ydinvoiman aika on yksinkertaisesti ohi”

Niinistön mielestä Rosatom-hanke tuo kaikuja 1970-luvun YYA-sopimusten yhteiskunnasta.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto, ympäristöministeri Ville Niinistö ja kehitys- ja omistajaohjausministeri Pekka Haavisto vihreiden tiedotustilaisuudessa 18. syyskuuta. © Jarno Mela / Lehtikuva

Hallitus hyväksyi tänään iltapäivällä uuden periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimalasta. Päätöksen jälkeen vihreät ilmoitti jättävänsä hallituksen. Puheenjohtaja Ville Niinistön mielestä ydinvoimapäätös oli hallituksen linjan vastainen.

Ville Niinistö (vihr), olet valmis marssittamaan puolueen ulos hallituksesta ydinvoiman tähden. Mikä ydinvoimassa niin rassaa?

”Ydinvoiman kaltaisen kalliin, riskialttiin ja keskitetyn tuotantotavan aika on yksinkertaisesti ohi. Suomi on päättänyt kolmesta ydinvoimalaluvasta 20 vuoden aikana, mutta yhtäkään megawattia sähköä ei näillä päätöksillä ole tuotettu. Sen sijaan Ruotsissa ja Tanskassa on vain viiden vuoden aikana kyetty ottamaan käyttöön yhtä iso määrä uusiutuvaa energiaa kuin tämä Rosatomin reaktori mahdollisesti tuottaisi Suomessa joskus 2030-luvulla.”

Onko tuontisähkö Venäjältä parempi kuin oma voimala?

”Muut Pohjoismaat ovat panostaneet uusiutuvaan niin, että 2020 meillä on todennäköisesti ylikapasiteettia pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Suomen pitää olla tässä energiamurroksessa mukana ja tuottaa sähkö uusiutuvilla.”

Kumpi on vihreille isompi paha, ydinvoima vai ilmastonmuutos?

”Keskeiset asiantuntijat sanovat, että länsimaissa nopein tapa vähentää päästöjä on lisätä uusiutuvia energiamuotoja ja energiatehokkuutta. Lisäksi missään ei panosteta ydinvoimaan ilman massiivisia valtiontukia. Sen sijaan uusiutuvien tuottavuus on kasvanut.”

”Meidän tärkein tavoitteemme on luoda kestävä energiatalous. Perustuuko energiajärjestelmämme suomalaiseen osaamiseen ja hajautettuun energiantuotantoon – älykkäisiin sähköverkkoihin, kotimaisiin biopolttoaineisiin, aurinkoon ja tuuleen – vai keskitettyyn ratkaisuun? Tässä on kyse isosta kamppailusta.”

Eivätkö uusiutuva energia ja ydinvoima voi täydentää toisiaan?

”Pääoma, joka ydinvoimaan halutaan laittaa, on pois kotimaisista uusiutuvista, jos kunnalliset energiayhtiöt sijoittavat verorahat Fennovoimaan.”

Onko juuri Fennovoiman hakemus se punainen vaate?

”Fennovoiman ja Rosatomin yhteishanke on poikkeuksellisen huono. Tässä ulkopoliittisessa tilanteessa hanke tuo kaikuja 1970-luvun YYA-sopimusten yhteiskunnasta. Sidomme itsemme syvään Venäjä-riippuvuussuhteeseen vuosikymmeniksi eteenpäin.”

”Lisäksi Rosatom on valtionyhtiö, joka on suoraan Venäjän poliittisen johdon alainen. Kaikki sen toimet ovat osa Venäjän ulkopoliittista vallankäyttöä. Jo nyt tätä hanketta käytetään propagandassa irrottamaan Suomi EU:n yhteisestä linjasta.”

Mikä on Rosatomin riski?

”Käytännössä koko Rosatomin ketju aina uraanista ydinpolttoaineen kierrätykseen sitoisi meidät Venäjään. Ukraina, jolla on Rosatomin voimaloita, on jo selvittänyt, voisiko se irrottautua Venäjästä ydinpolttoaineketjussaan. Kävi ilmi ettei se ole mahdollista. He eivät ole siitä kovin iloisia. ”

Myös osa vihreistä kannattaa ydinvoimaa. Pitäisikö kanta punnita uudelleen?

”Se on jo punnittu. Ydinvoimaa perustellaan siirtymäkaudella, mutta se kausi on jo ohi.”

Haastattelu on tehty tiistaina 16. syyskuuta.