Eduskunnan vieraslistat: Uber kyläili konsulttien kanssa – palkkasi kansanedustajan entisen avustajan

Taksiliitto lobbasi poliitikkoja ”laittomasta taksiliikenteestä”.

Hallituksen työlistalla ollut liikennekaari sai uudenlaista taksipalvelua tarjoavan Uber-yhtiön liikkeelle. Kyytien tarjoajia ja ostajia yhdistävä Uber on pyrkinyt hajottamaan taksimonopoleja eri puolilla maailmaa ja joutunut myös Suomessa viranomaistoimien kohteeksi.

Kesäkuussa 2016 Helsingin käräjäoikeus määräsi maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron arvosta. Takavarikko liittyy Uber Finland Oy:n johtoon kohdistuvaan poliisitutkintaan. Yhtiön ja sitä kautta työskennelleiden kuljettajien epäillään harjoittaneen luvatonta taksiliikennettä. 

Joel Järvinen.
Joel Järvinen.

Eduskunnan vieraslistan mukaan maajohtaja Järvinen kävi eduskunnassa toukokuun 2016 ja huhtikuun 2017 välisenä aikana ainakin 16 kertaa. Välillä hänen mukanaan olivat Manifesto-viestintätoimiston edustajat Lauri Mäkinen ja Eero Iloniemi.

Entinen kokoomusavustaja Robert Torvelainen puolestaan siirtyi vuoden aikana Uberin palkkalistoille ja oli sen jälkeen mukana eduskuntavierailuilla. Järvisen mukaan yhteydenottoja tehtiin puolin ja toisin ja kansanedustajat olivat vaihtelevasti tavoitettavissa.