Päivän kuva: Unkarin punaliete saavutti Tonavan

Ulkomaat 7.10.2010 16:00
Unkari myrkkyliete Palomies siivosi lietteen jälkiä Unkarin Devecserissa torstaina 7. syyskuuta. Kuva Darko Bandic / AP / Lehtikuva.

Katso kuvakertomus Unkarin lieteturmasta.

Unkarissa alumiinitehtaan altaasta karkuun päässyt liete on saavuttanut merkittävän Tonavajoen. Lietteen vaikutuksista Tonavaan ei ole vielä tietoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Unkarin viranomaisten mukaan esimerkiksi Tonavaan laskevassa Rábajoessa ei ole havaittu kalakuolemia. Sen sijaan pienemmästä Marcaljoesta, johon liete ehti ensin, kalat ovat kuolleet.

Unkarin WWF:n johtaja Gabor Figeczky sanoi, että tuho Marcaljoessa oli odotettua pahempi.

Maanantaina tapahtunut vuoto päästi liikkeelle hyvin emäksistä (pH jopa 13) lietettä. Päivien ja kilometrien aikana emäksisyys on vähentynyt, mutta Rábajoesta otetut näytteet kertovat silti liian suurista pH-arvoista eli noin yhdeksästä.

Tonava on paljon isompi joki, joten emäksisyyden odotetaan laskevan, kun liete sekoittuu veteen.

Tästä huolimatta lietteen pääsy Tonavaan aiheuttaa huolta. Jopa kymmenen miljoonaa ihmistä saa juomavetensä Tonavasta.

Tällä hetkellä liete lähestyy Budapestin kaupunkia pohjoisesta. Matkalla Unkarista Mustaanmereen Tonava kulkee Kroatian, Serbian, Bulgarian, Moldovan, Ukrainan ja Romanian kautta.

WWF-johtaja Gabor Figeczky sanoi, että lietteen odotetaan laimentuneen hyväksyttäviin rajoihin, kun se yltää Budapestiin.

Mitä myrkkyä?

Alumiiniyhtiö MAL on ilmoittanut, että punainen lieju ei sisällä sellaisia myrkkyjä, jotka on lueteltu Euroopan vaarallisten jätteiden luettelossa
(European Waste Catalogue and Hazardous Waste List).

Maailman luonnonsäätiön (WWF) mukaan liete on mahdollisesti lievästi radioaktiivista ja erittäin syövyttävää sekä sisältää raskasmetalleja, kuten lyijyä, kadmiumia, arseenia ja kromia. Greenpeacen edustaja Herwit Schuster on sanonut Unkarin jätevuodon kuuluvan Euroopan kolmen pahimman ympäristökatastrofin joukkoon 20-30 viime vuoden aikana.

Raskasmetalleilla tarkoitetaan lääketieteessä ympäristölle ja terveydelle haitallisia metalleja, joista osa muuttuu varsinaisiksi myrkyiksi joutuessaan luontoon. Ne saattavat säilyä luonnon kierrossa pitkään. Jotkin raskasmetallit ovat haitallisia vasta pitkän ajan päästä ja suurina pitoisuuksina, vaikka pieninä määrinä ne voivat olla hyödyllisiä hivenaineita.

Teksti Juho Salminen ja Jukka Ukkola