Sergei Lavrov yritti monta kertaa erota, mutta Putin ei antanut – nyt ulkoministeriä voi odottaa tuho

Suomalaisetkin arvostivat diplomaattia, josta aika YK:n päämajassa New Yorkissa hioi terävän ja nopean. Voisiko Lavrov pysäyttää Putinin?

Maaliskuun ensimmäinen päivä 2022 ei ollut Sergei Lavrovin parhaita päiviä. Hänen piti lentää Moskovasta Geneveen ja puhua sekä YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa että aseriisuntakonferenssissa. Mutta lennot maiden välillä oli jäädytetty. Venäjän ulkoministerin piti tyytyä videoyhteyteen.

Kun Lavrovin nauhoitettu puheenvuoro YK:n suuressa salissa käynnistettiin, yli sata diplomaattia marssi protestina salista ulos. Lavrovia jäi kuuntelemaan vain kourallinen osallistujia lähinnä Kiinasta, Syyriasta ja Venezuelasta.

 

Sergei Lavrov, 71, on ollut Vladimir Putinin uskottu soturi yli 20 vuotta. Siinä missä Putin yrittää kasvattaa kansansuosiotaan milloin ratsastaen paidatta hevosen selässä, milloin metsästäen Siperian tiikeriä, raamikas Lavrov pysyy kuosissaan: kun hän astuu neuvotteluhuoneeseen tai median eteen, hänellä on aina yllään hyvin istuva laadukas tumma puku, vaalean sininen paita ja solmio.

Toistakymmentä vuotta huippudiplomaattina YK:n päämajassa New Yorkissa hioivat hänestä terävän, nopean ja erittäin taitavan diplomaatin.

”Hän osaa kansainvälisen diplomatian kikat, kielen sekä pelit taitavammin kuin yksikään muu venäläinen”, sanoo pitkän linjan korkea suomalainen diplomaatti.

Hän myös tuntee kansainväliset sopimukset ja menettelytavat kuin omat taskunsa – ja käyttää niitä häikäilemättömästi hyväkseen.

”Hän osaa pelata lännen suuntaan niin, että läntinen diplomaatti jää usein aseettomaksi hänen väitteissään. Hän on niin juoni ja häikäilemätön. Ja taitava”, sanoo toinen suomalaisvaikuttaja.

”Hän on mestarillinen sanankäyttäjä – kaikki fraasit ovat oikeassa järjestyksessä täydellisellä englannilla. Hän osaa tyylilajit imartelusta ivaan ja sarkasmiin – hänhän on neuvostoaikaisen ulkopoliittisen masiinan kouluttama”, sanoo kolmas suomalaisdiplomaatti.

Putinille Lavrov on kullan arvoinen soturi.

 

Viime kuukaudet Lavrov on asetellut Euroopan pelipöydällä nappuloita uuteen muodostelmaan, sillä Putin tahtoo Venäjälle etupiirin. Siihen kuuluvat Ukraina, Georgia, Valko-Venäjä ja mahdollisesti seuraavassa vaiheessa Suomi, sanoo korkean tason vaikuttaja.

Lavrovin tehtävä oli myydä tämä ajatus lännelle. Juuri hän lähetti kirjeet kymmenille Etyj-maiden ulkoministereille. Niissä vaadittiin tiukkasanaisesti turvatakuita Venäjälle.

”Hän on kettu ja mestari kääntämään ja selittämään uusiksi Venäjän aiemmin hyväksymiä tekstejä ja sopimuksia perusteiksi sodalleen”, sanoo suomalaisdiplomaatti.

”Kun Moskovassa luonnosteltiin tätä kirjelmää vapaalle maailmalle, hänen on varmasti ollut vaikea pidätellä naurua.”

Samaan aikaan Kremlistä saatettiin julkisuuteen video, joissa Lavrov vakuuttaa Putinille, että vielä kannattaisi neuvotella turvallisuuskysymyksistä.

”Venäjä ei halua sotaa Ukrainan kanssa”, Lavrov sanoi Putinille suuren neuvottelupöydän äärellä.

Ukrainan rajoilla oli tuolloin jo 140 000 venäläissotilasta.

 

Kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin 1999 yllättäen nosti poliittisesti kokemattoman KGB-taustaisen Vladimir Putinin seuraajakseen, Sergei Lavrov oli jo toiminut yli kymmenen vuotta YK:ssa New Yorkissa Venäjän lähetystössä.

1991 Lavrov oli noussut varaulkoministeriksi, mutta palannut takaisin New Yorkiin 1994. Siellä hän toimi Venäjän YK-suurlähettiläänä seuraavan vuosikymmenen.

Tuona aikana hän oli useaan otteeseen muun muassa YK:n turvallisuusneuvostossa puheenjohtajana.

Putinin ulkoministeri hänestä tuli 2004.

Lavrov istui tavan takaa YK-rakennuksen aulassa tupakalla.

YK:n käytävillä Lavrov oli tuttu näky. Hän istui tavan takaa YK-rakennuksen aulassa tupakalla. Kun edesmennyt pääsihteeri Kofi Annan yritti saada rakennukseen tupakointikieltoa, Venäjä reagoi salamannopeasti: tämän talon säännöistä päättävät jäsenvaltiot, ei pääsihteeri, ilmoitti Venäjä.

Tupakointikieltoa ei tullut.

Lavrov syntyi Moskovassa 21. maaliskuuta 1950. Lavrovin isä oli armenialainen, äiti venäläinen. Lavrov olisi halunnut opiskella fysiikkaa, mutta päätyi Moskovan kansainvälisten suhteiden instituuttiin. Sieltä valmistuttuaan hänet palkattiin suoraan ulkoministeriön palvelukseen.

Valtaosan 1980-luvusta hän eli New Yorkissa ja toimi YK:ssa Venäjän lähetystössä.

New Yorkissa myös syntyi ja kävi koulunsa Sergei Lavrovin ja tämän vaimon Maria Lavrovan tytär Ekaterina Sergeyevna Lavrova. Venäjää vain puutteellisesti osaava Ekaterina on valmistunut Columbian yliopistosta New Yorkista ja on naimisissa erittäin varakkaan venäläisen liikemiehen Alexander Vinokurovin kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Alexander Vinokurov on pääomistajana yhdessä Venäjän suurimmista vähittäistavaraketjuista.

Sergei Lavrovin itsensä arvioidaan hankkineen Putinin lähipiirissä itselleen hyvin suuren omaisuuden.

 

Lavrov on ollut Putinin työrukkanen useimmissa keskeisissä kansainvälisissä kysymyksissä ja tullut tutuksi useille suomalaispoliitikoille ja -diplomaateille.

Presidentti Martti Ahtisaari on tuntenut Lavrovin pitkään ja tehnyt tämän kanssa tiivistä yhteistyötä useaan otteeseen. Ahtisaari kertoo elämäkerrassaan Matkalla, että juuri vuodet YK:ssa tekivät Lavrovista poikkeuksellisen terävän ja nopeasti reagoivan diplomaatin.

Kun Ahtisaari veti YK:n pääsihteerin pyynnöstä Kosovon asemasta käytyjä neuvotteluja 2005–2006, Lavrov edusti keskusteluissa Venäjää. Hänet piti vakuuttaa siitä, että Kosovosta ei tulisi ennakkotapausta muille itsenäisyyttä havitteleville alueille. Tehtävä oli vaikea.

Tammikuussa 2006 Lavrov istui suuren neuvottelupöydän ääressä Lontoossa ja kuunteli Ahtisaaren perusteluja siitä, miksi itsenäisyys oli ainoa vaihtoehto ja miksi juuri Lavrovin pitäisi viedä tämä viesti myös serbeille. Neuvotteluhuone oli täynnä korkean tason diplomaatteja ja ulkoministereitä niin Yhdysvalloista, EU-maista, YK:sta kuin Venäjältä.

Ahtisaaren yllätykseksi Lavrov taipui ja allekirjoitti paperin, joka käytännössä merkitsi Kosovon itsenäisyyden hyväksymistä. Mutta vain muutama viikko myöhemmin Lavrov pyörsi lupauksensa.

Vaikka asiat olivat vaikeita ja neuvottelupöydässä kuultiin usein hyvinkin teräviä kannanottoja, Ahtisaaren ja Lavrovin välit pysyivät ystävällisinä. Heillä oli tapana vitsailla keskenään, kuvaili Ahtisaaren avustaja. ”Ilmapiiri heidän välillään ei koskaan ollut vihamielinen.”

”Tapansa mukaan Lavrov piirteli tuolloin Lontoossakin neuvottelupapereiden marginaaleihin karikatyyrejä neuvotteluhuoneessa istuvista ihmisistä”, kuvailee Kai Sauer, nykyinen alivaltiosihteeri ulkoministeriöstä. ”Ne olivat kysyttyjä piirustuksia.”

Venäjän vastustuksen takia Kosovo julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi ilman YK:n siunausta. Se ei kuitenkaan jättänyt arpia Lavrovin ja Ahtisaaren väleihin. Lavrov kiitteli myöhemmin lämpimin sanankääntein Ahtisaaren ja hänen välistä yhteistyötä ja eritoten Ahtisaaren ponnisteluja kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi.

”Olen edelleen vakuuttunut siitä, että vuoropuhelulle ei ole vaihtoehtoa, kun tavoitellaan kompromissia.” Lavrov kirjoitti Ahtisaarelle 2011.

Lavrov on vieraillut Suomessa lukuisia kertoja. Lokakuussa 2015 hän saapui Oulun kaupungintalolle, missa vastassa oli Suomen ulkoministeri Timo Soini.
Lavrov on vieraillut Suomessa lukuisia kertoja. Lokakuussa 2015 hän saapui Oulun kaupungintalolle, missa vastassa oli Suomen ulkoministeri Timo Soini.

Jo Kosovo-neuvotteluissa kävi kuitenkin selväksi, että Putin on se, joka päättää Venäjän ulkopoliittisista linjauksista. Ja Lavrov on Putinin palvelija.

”Lavrovin tehtävä on johtaa ulkoministeriötä, jotta se parhaalla mahdollisella tavalla palvelee presidentin toimia”, suomalaisdiplomaatti määrittelee.

”Muistan useita tilanteita vuosien mittaa, joissa Lavrov on hyvin ketterästi yön yli nukuttuaan muuttanut puheenpartensa sen mukaisesti, mikä viesti Kremlistä on tullut.”

Lavrov ei ole Putinin kaikkein lähimmän piirin miehiä.

Putinin puheet ydinaseen käytöstä ovat saaneet asiantuntijat epäilemään tämän mielen vakautta. Olisiko Lavrovista pysäyttämään Putin, jos tämä alkaa sytytellä ydinasesotaa?

”Ukrainassa nyt meneillään oleva operaatio on niin häikäilemätön ja julma, että en paljon laskisi minkään inhimillisen kortin varaan. Nyt mennään perälautaan asti”, arvelee suomalisdiplomaatti.

Kaksi muuta diplomaattia arvelee, että Lavrovilla saattaisi olla mahdollisuus toimia hillitsevänä tekijänä.

”Lavrov kuuluu niihin harvoihin ihmisiin, jotka voivat muistuttaa Putinia siitä, että jos hyökkäät itsenäistä valtiota vastaan, se rikkoo kansainvälistä oikeutta.”

Eri asia on, haluaako Putin kuulla viestiä. Lavrov ei kuitenkaan ole Putinin kaikkein lähimmän piirin miehiä.

 

Siitä huolimatta, että Lavrov on asunut lännessä toistakymmentä vuotta, hän toimii Venäjän johdon linjausten mukaisesti.

”Hän uskoo asiaansa. Aivan kuten Putin, myös Lavrov ajattelee, että Neuvostoliiton kaatuminen oli vuosisadan suurin virhe.”

Itseään Lavrov kuvaa äärimmäiseksi pragmaatikoksi. Hänen tehtävänsä on edistää Venäjän valtion etua kaikin mahdollisin keinoin.

Jos sellaiseksi nähdään Syyrian pommittaminen tai Ukrainan miehittäminen, Lavrov on valmis sitä puolustamaan.

Eräs amerikkalaisdiplomaatti on todennut, että jos Lavrovilla on jokin moraalinen kompassi, se ei ole väräyttänyt tämän omaa geigermittaria: ”Hänen moraalinsa on Venäjän valtio.”

Esimerkiksi BBC:n Hard Talk -haastattelussa 2018 Lavrov väitti, että ei ole mitään näyttöä siitä, että Venäjä olisi käyttänyt Syyriassa kiellettyjä aseita, kuten fosfori- tai rypälepommeja. Näin siitä huolimatta, että näyttöä pidettiin kiistattomana.

”Me teemme kaikkemme, ettemme vahingoittaisi siviilejä”, Lavrov totesi. ”Jos näin tapahtuu, olemme kovin pahoillamme.”

Ukrainassa Venäjän asevoimien raportoidaan nyt käyttäneen samoja aseita ukrainalaissiviilejä vastaan.

Sergei Lavrovin videoitu puhe kaikui lähes tyhjälle salille aseriisuntakonferenssissa Genevessä 1. maaliskuuta 2022.
Sergei Lavrovin videoitu puhe kaikui lähes tyhjälle salille aseriisuntakonferenssissa Genevessä 1. maaliskuuta 2022.

Ura on päättymässä kansainvälisen arvoasteikon pohjalle.

Lavrov täyttää maaliskuussa 72 vuotta. Hänen kerrotaan halunneen jättää ulkoministeripestinsä useaan otteeseen. Viimeksi 2018 hän ilmoitti, ettei ennen kaikkea väsymyksen vuoksi halua enää jatkaa tehtävässä.

Putin ei hyväksynyt luottomiehensä eroilmoitusta.

Helmikuun 28. päivä 2022 Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjä ilmoitti, että se aikoo käynnistää selvityksen siitä, onko Venäjä syyllistynyt sotarikoksiin Ukrainassa.

Lavrovin pankkitilit Euroopassa ja Amerikassa ovat syväjäässä, eikä hänellä ole asiaa Geneven lisäksi myöskään Yhdysvaltoihin, Lontooseen eikä muihin Euroopan pääkaupunkeihin.

Arvostetun huippudiplomaatin ura on päättymässä kansainvälisen arvoasteikon pohjalle: sotarikoksista epäillyksi, pakotteiden kohteena eläväksi kansainväliseksi hylkiöksi, joka saattaa viettää eläkepäivänsä Haagin vankiloissa.