Putinin pitkä peli

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Konflikti maiden välillä alkoi jo vuosia aiemmin.

Ukraina
Teksti
Milka Valtanen
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

Venäjän joukot tunkeutuivat Ukrainaan varhain torstai-aamuna 24. helmikuuta. Venäjä oli keskittänyt alkuvuoden aikana arviolta vajaat 200 000 sotilasta Ukrainan rajan tuntumaan. Joukkoja oli Venäjän omien alueiden lisäksi Valko-Venäjällä, jonne ne olivat siirtyneet sotaharjoituksen verukkeella.

1. Kiovan akseli Sodan ensi päivinä Ukrainan vastarinta esti Venäjää etenemästä pääkaupunkiin. Venäläisten maahanlasku pääkaupungin lähelle epäonnistui.

2. Harkovan akseli Venäjä on pommittanut asuinalueita Harkovassa raketinheittimin, Ukrainan viranomaisten mukaan useita siviilejä on kuollut iskuissa.

3. Donbassin akseli Venäjän joukot ovat edenneet Luhanskista kohti Starobilskiä, ukrainalaiset ovat torjuneet Mariupolissa hyökkäyksen lännestä.

4. Krimin akseli Sodan ensimmäisten päivien aikana Venäjän joukot ovat edenneet pisimmälle etelässä.

 

Näin hyökkäys eteni sodan ensimmäisen viikon aikana

Torstai 24.2. Venäjä aloittaa hyökkäyssodan Ukrainaan idästä, etelästä ja Valko-Venäjän kautta pohjoisesta kello 5.35.

Nato lisää valmiutta Euroopassa. Länsi asettaa Venäjälle pakotteita. Myös Turkki tuomitsee hyökkäyksen.

Perjantai 25.2. Ukrainan presidentti määrää liikekannallepanon, Venäjä valtaa Tšernobylin ydinvoimala-alueen ja lähestyy Kiovaa.

Länsi päättää jäädyttää presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat ja asettaa pakotteita myös oligarkeille ja Valko-Venäjälle.

Lauantai 26.2. Venäjä pommittaa Kiovaa, ohjuksia osuu myös siviilikohteisiin. Vastarinta pitää pääjoukot asutuskeskusten ulkopuolella.

Pakotteita laajennetaan, lisää vientikieltoja mm. teknologioille, lentokoneille ja varaosille. Moni maa sulkee ilmatilansa Venäjän lentokoneilta.

Sunnuntai 27.2. Putin määrää Venäjän ydinaseet korkeaan valmiuteen. Ukraina suostuu neuvotteluihin Venäjän kanssa Valko-Venäjän rajalla.

Suuret venäläisomisteiset pankit suljetaan kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. EU sulkee ilmatilansa Venäjältä.

Maanantai 28.2. Venäjä ja Ukraina neuvottelevat, Venäjä tulittaa siviilikohteita, erityisesti Harkovan kaupunkia.

Sveitsi liittyy lännen pakoterintamaan. Suomi päättää lähettää Ukrainalle aseapua, Ylen kyselyssä 53 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Tiistai 1.3. Venäjä saartaa Kiovaa, jatkaa siviilikohteiden pommittamista ja iskee tv-torniin. Valko-Venäjän pelätään liittyvän sotaan.

EU neuvottelee hävittäjien lähettämisestä Ukrainalle ja aloittaa Ukrainan jäsenhakemuksen käsittelyn.

Keskiviikko 2.3. Venäjän joukot pommittavat raskaasti Harkovaa ja saavat haltuunsa Hersonin kaupungin maan eteläosassa. EU:n ei saa aikaan päätöstä hävittäjien lähettämisestä.

 

Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet Ukrainan sotaa naapurivaltioihin. YK arvioi tiistaina, että pakolaiskriisistä voi tulla Euroopan suurin tällä vuosisadalla.

Kohti sotaa

Venäjän hyökkäys käynnistyi helmikuussa 2022, mutta kriisi Ukrainassa alkoi jo paljon aiemmin. Venäjä miehitti Krimin niemimaan helmikuussa 2014 ja on siitä lähtien tukenut Itä-Ukrainan separatisteja. Käytännössä Donetskin ja Luhanskin alueilla on sodittu jo kahdeksan vuotta.

Käytännössä Ukrainan koko historiaa on leimannut sen Venäjä-suhde. Nykyinen kriisi sai alkunsa, kun ukrainalaiset halusivat lähentyä länttä.

 

Tämän hyökkäyksen siemenet kylvettiin jo kaksi vuotta sitten

Vaihda kuvaa klikkaamalla aikajanan reunoilta

 

Länsimaat ovat vastanneet Venäjän hyökkäykseen tiukoilla pakotteilla. Euroopassa Venäjä on jäänyt yksin. Käytännössä kaikki muut maat Valko-Venäjää lukuunottamatta tukevat Ukrainaa tavalla tai toisella.

Lähteet: The New York Times, BBC, Hybrid CoE, The Guardian, Reuters, AP, Nato, Eurooppatiedotus, Wikipedia, Yle.

Juttua on päivitetty 3. maaliskuuta 2022 kello 19.07: Korjattu verkko-otsikossa ollut Venäjän hyökkäyksen virheellinen päivämäärä.

Lue myös:

Ensimmäinen sotaviikko: Venäjä unohti tykistön ja kyberiskut, Ukraina iski ”kokkiin”, mutta jätti miinat varastoon

Ukrainan vastarinta yllätti hyökkääjän: ”Kun 40 miljoonan kansa löytää talvisotahengen, se on pahin mahdollinen vaihtoehto Venäjälle”