Ensimmäinen sotaviikko: Venäjä unohti tykistön ja kyberiskut, Ukraina iski ”kokkiin”, mutta jätti miinat varastoon

Venäjän toiminta yllätti MPKK:n asiantuntijat. Ukrainan vastarintaa he pitävät sitkeänä, mutta sen pieni mittakaava kertoo voimasuhteiden erosta.

Viime päivinä on uutisoitu venäläisjoukkojen raskaista pommituksista muun muassa Kiovassa ja Harkovassa. Yleisesti Venäjän toimia ensimmäisen sotaviikon aikana on kuitenkin leimannut varovaisuus tulivoiman käytössä, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström.

Epäsuoran tulituen vähäisyys on ollut niin silmiinpistävää, että Forsström pitää sitä yhtenä Ukrainan sodan ensimmäisen viikon suurimmista yllätyksistä.

”Hyökkäys on edennyt monin tavoin hyvin perinteisesti. Se, mikä kuitenkin on puuttunut, on ollut tappavan tulivoiman massiivinen käyttö. Etenkin alkupäivinä siinä oli selvää varovaisuutta. Ukrainaan edettiin, mutta sinne ei menty perinteisesti taistellen.”

Asian erikoisuutta lisää se, että Forsströmin mukaan Ukrainan alueella tiedetään viime kuukausina liikkuneen venäläisiä tai venäläismielisiä tiedustelijoita. Tykistön ja ohjusten maalinosoitusvalmistelua on selvästi tehty.

”Siksikin minulle on ollut yllätys, ettei Venäjä ole tasoittanut eteneville joukoille tietä epäsuoralla tulella. Se on kostautunut tappioina.”