EU lisää uusia pakotteita – Kaksi oligarkkia vaatii loppua Putinin hyökkäykselle

Sunnuntaina Ukraina valloitti Harkovan takaisin ja suostui neuvotteluihin Venäjän kanssa.

Ukrainan sota
Teksti
Milka Valtanen

Jutun tiedot on päivitetty 27.2. kello 20.28. Juttua ei enää päivitetä.

VLadimir Putinin hyökkäys Ukrainaan herättää Venäjällä vastustusta.

Venäjän poliisi on pidättänyt yhteensä jopa yli 5000 ihmistä sodan vastaisissa mielenosoituksissa ympäri maata. Mielenosoituksia järjestettiin sunnuntaina 48 kaupungissa.

Uutistoimisto Reuters kertoi sunnuntaina, että myös kaksi venäläistä miljardööriä, Mikhail Fridman ja Oleg Deripaska, vaatii Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä Ukrainassa.

Ukrainassa syntynyt Fridman sanoi Reutersin näkemässä kirjeessä, että sota repii kuilua kahden slaavikansan väliin, jotka ovat olleet veljiä vuosisatojen ajan.

Venäläistaustainen Deripaska puolestaan kirjoitti Telegramissa, että rauhanneuvottelut olisi syytä aloittaa mahdollisimman pian.

”Rauha on erittäin tärkeää”, hän kirjoitti.

Samana päivänä Venäjän edustaja pyysi hyökkäystä anteeksi kollegoiltaan YK:n ilmastokokouksessa.

”Jokainen joka tietää, mitä tapahtuu, ymmärtää ettei hyökkäyksellä ole oikeutusta”, Moskovan delegaation puheenjohtaja Oleg Anisimov sanoi.

 

Venäjän presidentti määräsi sunnuntaina iltapäivällä televisiossa maan ydinaseet korkeaan valmiuteen.

Länsimaat ovat asettaneet ”laittomia pakotteita” Venäjää vastaan, Putin sanoi. Lisäksi johtavien Nato-maiden viranomaiset ovat ”sallineet itsensä antaa aggressiivisia lausuntoja” Venäjästä.

Sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kertoi Telegram-viestisovelluksessa suostuneensa Venäjän ehdottamiin neuvotteluihin Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla.

Aiemmin samana päivänä Zelenskyi oli vielä kieltäytynyt delegaation lähettämisestä Valko-Venäjälle, koska ei pitänyt sitä puolueettomana maaperänä.

Sunnuntai-iltapäivänä, keskusteltuaan Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan kanssa, hän kuitenkin suostui neuvotteluihin ”ilman ennakkoehtoja”.

Zelenskyi kertoi sanoneensa Lukashenkalle, ettei tahdo, että Valko-Venäjältä lähetetään joukkoja Ukrainaan. Zelenskyin mukaan Lukashenka vakuutti, ettei niin tapahdu.

Ukrainan presidentti korosti, että kaikkien on ”toimittava pragmaattisesti tavoitteidensa saavuttamiseksi”, ja että Ukrainan tavoite on itsenäisyys.

Ukrainan varasisäministeri Anton Heraštšenkon mukaan neuvottelut tarkoittavat sitä, että Ukrainan vastarinta on tehonnut.

Alun perin Venäjä antoi ymmärtää, ettei suostuisi neuvotteluun ellei Ukraina antautuisi.

”Voima on nyt meidän puolellamme”, Heraštšenko sanoi.

 

Länsi varustaa ukrainalaisia joukkoja aseilla ja ammuksilla ja ajaa Venäjää ahtaalle erilaisilla pakotteilla.

Euroopan unioni päätti sunnuntai-iltana sulkea ilmatilansa Venäjän lennoilta. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotti, että tämän lisäksi EU myös sulkee alueeltaan Venäjän valtion omistaman median sisällöt.

”Russia Today ja Sputnik tai niiden tytäryhtiöt eivät voi enää levittää valheita oikeuttaakseen Putinin sodan”, von der Leyen sanoi Twitterissä.

EU asettaa pakotteita myös Valko-Venäjän ”tärkeimmille sektoreille”.

Jo ennen unionin yhteistä päätöstä ainakin 15 EU-valtiota oli päättänyt itse kieltää Venäjän valtion lentoyhtiöt alueiltaan.

Yhdysvallat ja EU ovat ilmoittaneet myös sulkevansa osan venäläisistä pankeista kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Iso-Britannian ulkoministeri Liz Truss kertoi laatineensa listan venäläisistä oligarkeista, joille Britannia aikoo asettaa pakotteita tulevina viikkoina. Listalla on yli sata venäläistä miljardööriä.

 

Suomi päätti sunnuntaina lähettää puolustustarvikkeita Ukrainaan. Tähän mennessä Suomi on tukenut Ukrainaa rahallisesti, mutta ei ole lähettänyt maahan puolustusmateriaalia.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei Suomi vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin maihin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoi sunnuntaina iltapäivällä, että hallitus on päättänyt lähettää Ukrainaan muun muassa 2 000 luotiliiviä, 2 000 komposiittikypärää ja kaksi ensihoitoyksikköä.

Kaikkosen mukaan sisäministeriössä valmistellaan myös humanitaarista tukipakettia Ukrainalle.

Kaikkosen mukaan myöskään suoraa aseapua ei ole täysin poissuljettu. Hän kertoi, että asiasta käydään puolustusvoimien kanssa keskustelua. Ministerin mukaan on tärkeää, että kiristyneessä turvallisuustilanteessa myös Suomen omat varastot pidetään kunnossa.

Suomi on lisäksi mukana EU:n valmisteilla olevassa tukipaketissa, joka rahan lisäksi sisältää myös ”kovia materiaaleja”, eli esimerkiksi aseita tai ammuksia.

Hallituksen päätös tuli sen jälkeen, kun Saksa oli päättänyt aseavusta ja hyväksynyt myös Viron päätöksen viedä Suomesta ostettuja kenttätykkejä Ukrainaan.

 

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti sunnuntaina, että liittotasavalta lisää merkittävästi kansallisia puolustusmenojaan. Jatkossa Saksa käyttää puolustusmenoihinsa yli 2 prosenttia bruttokansantuotteesta ja myöntää 100 miljardin euron ylimääräisen määrärahan puolustusvoimien investointeja varten. 

”Emme lepää, ennen kuin rauha on palautettu Eurooppaan”, Scholz julisti

Liittokanslerin mukaan Putin on yksin syyllinen Ukrainan sotaan. Hän vaati sunnuntaina kansainvälistä rintamaa Venäjän pysäyttämiseksi. 

”Sota on katastrofi Ukrainalle, mutta siitä tulee sellainen myös Venäjälle”, hän sanoi.

Saksa ilmoitti lauantaina merkittävästä aseavusta Ukrainalle. Apuun kuuluu panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseita.

Puolustusmenojen kasvattamisen lisäksi Saksa pyrkii vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta. Scholz kertoi kahden uuden nesteytettyä maakaasua vastaanottavan terminaalin rakentamisesta rannikkokaupunkeihin.

 

Venäjän joukot tunkeutuivat sunnuntaiaamuna Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Harkovaan.

Lähes 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee Ukrainan itärajan lähellä.

Ukrainan mediassa ja sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa venäläiset ajoneuvot liikkuivat Harkovan läpi. Kaupunginjohtaja määräsi asukkaat pysymään kodeissaan.

Keskipäivän jälkeen Ukrainan entinen Itävallan-lähettiläs Olexander Scherba kuitenkin kirjoitti Twitterissä, että kaupunki oli jälleen ukrainalaisten hallinnassa.

”Muutama tunkeutuja yrittää paeta jalan. Safari alkakoon!”, hän kirjoitti.

Myöhemmin myös Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synegubo kertoi, että ukrainalaiset olivat vallanneet kaupungin takaisin.

Kamppailu jatkui myös pääkaupunki Kiovassa, jota Venäjän joukot eivät edelleenkään saaneet haltuunsa. Ukrainalaiset ovat puolustaneet pääkaupunkiaan raivolla, jota Putin ei näytä osanneen odottaa.

Venäjän joukot kiihdyttivät kaupungin tulittamista lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä. Kaupungin läheisellä lentotukikohdalla käytiin ankaria taisteluita, ja myös Kiovan siviililentokentältä raportoitiin räjähdyksestä.

Kaupungin asukkaat ovat piiloutuneet koteihinsa, maanalaisiin autotalleihin ja metroasemille.

Samaan aikaan kun Ukrainan sotilaat ja heihin liittyneet siviilit puolustavat kaupunkeja idässä ja pohjoisessa, Venäjän joukot uhkaavat Ukrainaa etelän suunnasta.

Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet taisteluista lähellä Odessaa ja Nikolajevin kaupunkia. Vaikuttaa siltä, että Venäjä pyrkii katkaisemaan Ukrainan meriyhteydet ja muodostamaan maayhteyden etelästä Krimille.

Ukrainan armeija kertoi sunnuntaina yrittävänsä katkaista Venäjän huoltoreitit, jotta hyökkääjä ei saisi hankittua lisää ammuksia ja polttoainetta.

 

YK kasvatti sunnuntaina arviotaan Ukrainasta paenneiden määrästä 150 000:sta yli 360 000:een. YK varoitti, että pakolaisten määrä saattaa nousta 4 miljoonaan, jos taistelut kiihtyvät.

Euroopan sisäministerit järjestivät sunnuntaina hätäkokouksen keskustellakseen Ukrainan pakolaisista.

Suurin osa pakenevista pyrkii Puolaan, Slovakiaan, Unkariin, Romaniaan ja Moldovaan.

The Guardian kertoo EU:n sisäisestä raportista, jonka mukaan jonot Puolan rajalla ovat venyneet niin pitkiksi, että ihmiset joutuvat odottamaan niissä jopa 70 tuntia.

Jonotusaika Slovakiaan on seitsemän tuntia. Viikonlopun aikana maahan on perustettu viisi uutta hätävastaanottokeskusta.