Islannista tuulee - onko tuhkasta haittaa vai ei?

Grimsvötn
Teksti
Juho Salminen
Grímsvötn alkoi purkautua lauantaina 21. toukokuuta. Kuva AFP / Lehtikuva.

Grímsvötn-tulivuoren purkaus Islannissa on osoittanut hiipumisen merkkejä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tuhkauutiset olisivat vielä ohi.

Tulivuoren syöksemä tuhka on leijaillut Islannista kohti Eurooppaa ja aiheuttanut lentorajoituksia varsinkin Skotlannissa sekä Irlannissa. Lentoja on peruttu myös Norjassa.

Kaikkiaan ainakin 250 lentoa on jäänyt väliin tuhkan vuoksi. Suomessa liikenne on toistaiseksi sujunut normaalisti.

Suomessakin on käytössä kansainvälinen ohje, jonka mukaan lentää saa, jos tuhkapitoisuus ilmassa on alhainen tai keskisuuri. Lentoyhtiön pitää kuitenkin tehdä riskiarvio näissä tapauksissa.

Alhainen tuhkapitoisuus tarkoittaa, että tuhkaa on alle 2 milligrammaa kuutiometrissä ilmaa. Keskisuuren pitoisuuden alueella määrä on korkeintaan kaksinkertainen.

Tyhjä lentoasema Aberdeenissa Skotlannissa. Skotlanti oli tiistaina lähes tyystin lentokiellossa. Kuva Scott Campbell / AFP / Lehtikuva.


Kevään 2010 tuhkakriisi toi lentoyhtiöille isoja taloudellisia tappioita. Tänään halpalentoyhtiö Ryanair on uhmannut lentorajoituksia ja lentänyt Skotlannissa alueella, jossa tuhkapitoisuus on suuri.

Yhtiön mukaan lento sujui ongelmitta – tuhkaa ei havaittu lennon aikana eikä sitä löytynyt koneen osista jälkikäteen. Ryanairin tarkoituksena on osoittaa, että rajoitukset ovat turhia. Se kritisoi voimakkaasti viranomaisia, jotka ovat asettaneet kiellot.

Tuhkan vaikutusta lentoliikenteeseen selvitettiin Suomessa 2010 tuhkakriisin aikana Ilmavoimien testilennolla. Tulos oli, että tuhkapilvi jätti selvät jäljet Hornet-hävittäjän moottoriin. Sen korkeapaineturbiinista löydettiin lasittuneita kohtia, jotka olisivat voineet tukkia jäähdytysilmareiät ja nostaa moottorin lämmöt liian korkeiksi. Lue koko juttu täältä.

Suomessa Ilmatieteen laitos seuraa tuhkan esiintymistä. Toistaiseksi mitään merkkejä islantilaistuhkan saapumisesta maahamme ei ole havaittu. Ennusteen mukaan tuhkapilvi saattaa ulottua Suomen etelärannikolle keskiviikon aikana.

Aiheesta lisää
Tuhkakriisistä vuosi: Mitä jos lentoliikenteen painajainen toistuu? (Suomenkuvalehti.fi 21.4.2011)
Päivän kuvat: Grímsvötnin huikea purkaus – myös Nasan kuvaamana (Suomenkuvalehti.fi 23.5.2011)
Grimsvötnin tulivuorenpurkaus (Suomenkuvalehti.fi 22.5.2011)

Lähteet: Reuters, Ilmatieteen laitos