Päivän kuvat: Grímsvötnin huikea purkaus - myös Nasan kuvaamana

Grimsvötn
Teksti
Netta Vuorinen
Lammassfarmari kasaa laumaa tuhkapilven keskellä Mulakotissa 22. toukokuuta. Kuva Vilhelm Gunnarsson / AFP / Lehtikuva

Islannin aktiivisin tulivuori Grímsvötn alkoi purkautua myöhään lauantaina. Purkaus oli ja on yhä mittava, mutta viimekeväisen kaltaista tuhkakriisiä ei ilmeisesti ole syntymässä.

Grímsvötn sylki savua ja tuhkaa aluksi parinkymmenen kilometrin korkeuteen. Nyt pilvi nousee noin 13 kilometrin verran maanpinnan yläpuolelle.

Pahimmin purkauksesta ovat kärsineet Grímsvötnin itä- ja eteläpuolella olevat kylät, jotka ovat peittyneet mustanpuhuvaan tuhkaan.

Salama läpäisee savu- ja tuhlapilven, jonka Grimsvoetn on sylkenyt ilmaan 22. toukokuuta. Kuva Ragnar Axelsson / AFP / Lehtikuva.

Suomessa varaudutaan siihen, että musta pilvi saapuu ilmatilaan aikaisintaan keskiviikkona. Ilmatilan sulkemista pidetään epätodennäköisenä.

Asiantuntijoiden mukaan Grímsvötnin pöllyttämä tuhka saattaa olla rakenteeltaan viimekeväistä karkeampaa ja painavampaa, minkä vuoksi sen uskotaan putoavan alas melko nopeasti.

Nasan ilmakuvassa näkyy Grímsvötnin syöksemä tuhkapilvi. Kuva HO / AFP / Lehtikuva.

Vielä ei ole varmaa, rajoittaako Grímsvötnin tuhka lentoliikennettä muualla kuin Islannissa. Maan tärkeimmän lentokentän Keflavikin tämänpäiväiset lennot on toistaiseksi peruttu.

Grímsvötn purkautui edellisen kerran vuonna 2004. Islannin tulivuoret ovat maailman aktiivisimpia.

Lähde: BBC News

Aiheesta lisää
Tuhkakriisistä vuosi: Mitä jos lentoliikenteen painajainen toistuu? (Suomenkuvalehti.fi 21.4.2011)