Piraattipuolueen puheenjohtaja: "Piratismi rikastuttaa kulttuuriperintöä"

laki
Teksti
Hanna Hihnala

Puheenjohtaja Pasi Palmulehto toivoo muutosta piratismin vastaisiin asenteisiin jo muutaman vuoden sisällä.

Pasi Palmulehto
Piraattipuolueen puheenjohtajan Pasi Palmulehdon mielestä piratismilla on enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Kuva Kimmo Mäntylä/ Lehtikuva

Piraattipuolue aktivoituu opiskelijapolitiikassa. Itse asia eli tiedostojen nettilataaminen ja tekijäoikeudet herättävät yhä voimakkaita puheenvuoroja puolin ja toisin.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kertoi mielipiteensä piratismista SK:n haastattelussa. Se herätti vilkkaan keskustelun.

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kertoo keskustelleensa samoista teemoista aiemminkin Kotilaisen kanssa. Miksi piratismi pitäisi sallia?

”Yksinkertaisin vastaus olisi, että miksi ei”, Palmulehto naurahtaa.

Hänen mukaansa piratismilla on useita hyviä puolia. ”Ja mikä tärkeintä, ei juurikaan huonoja.”

”Piratismi rikastuttaa maan kulttuuriperintöä. Se antaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin pienempiin tekijöihin. Näin pystyy maksamaan niille, jotka ansaitsevat rahan paremmin.”

Piraattipuolue on piratismin näkyvin puolestapuhuja. Se perustettiin viime vuoden toukokuussa ja merkittiin puoluerekisteriin elokuussa 2009.

Ostaa vai ladata, siinä pulma

Piratismia vastustetaan sillä, että nettilataamisen lisääntyessä ihmiset eivät enää halua maksaa esimerkiksi elokuvista, musiikista tai peleistä. Näin luovan alan työntekijät jäisivät ilman tuloja. Piraattipuolueen keulahahmo on tästä toista mieltä.

”Se, että kopioiminen olisi sallittua, ei tarkoita myynnin loppumista.”

Palmulehto viittaa tässä lukuisiin tutkimuksiin, joita puolueen kotisivuilla on esitelty. Kymmenet tutkimukset ovat selvittäneet piratismin ja laillisen ostamisen välistä suhdetta.

Osa tutkimuksista on tullut siihen tulokseen, että piratismista on haittaa myynnille. Toiset sanovat, että lataamisesta on huomattavaa hyötyä. Valtaosa ehdottaa, että lataamisesta ei ole hyötyä eikä haittaa.

Lataamisen yhteydessä on kenties puhuttu eniten sen vaikutuksesta musiikkiteollisuuteen. Palmulehdon mukaan musiikkiteollisuuden ongelma on se, että ala ei ole kyennyt uudistumaan. Spotifyä hän pitää parannuksena, mutta…

”En anna siitä hirveästi ansiota musiikkialalle. Tämä on muutaman tyypin innovatiivisuutta.”

Lainrikkojia riittää

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen pitää piratismia ”megaluokan ongelmana”.

Opetusministeriön tietojen mukaan Suomessa on yli 100 000 henkilöä, jotka jakavat internetissä säännöllisesti tiedostoja. Palmulehto epäilee, että luku ei ole koko totuus.

”Tämä on todella reilusti alakanttiin. Varovaisen arvion mukaan Suomessa on satoja tuhansia lataajia.”, Palmulehto sanoo.

Palmulehto kertoo havainneensa, että pelkästään yhdellä vertaisverkkosivustolla, Pirate Baylla, on ollut yli 100 000 yhtäaikaista käyttäjää Suomesta.

Kiellot eivät auta

TTVK:lla on keinonsa taistella piratismia vastaan vertaisverkkojen tarkkailun avulla. Lainrikkojatjoutuvat maksamaan sakkoja, mikäli jäävät kiinni.

Piratismia vastaan mietitään myös muita keinoja. Esimerkkeinä nettiyhteyden katkaisu Ranskan malliin jos piratismia havaitaan tai opetusministeriön esittämä valistuskirje kotiin.

”Tuttua asiaa. Esimerkiksi suhteellisen absurdi idea siitä, että, ihmisen nettiyhteyksiä alettaisiin rajoittaa epäilysten perusteella. Tämä jättää todistamisen vastuun käyttäjälle, joka ei voi todistaa syyttömyyttään.”

Palmulehto ottaa esimerkiksi oman elämänsä. Jos hänen nettiyhteyksiään käyttäisi joku ulkopuolinen, ei vierailuista jäisi laitteistoon mitään jälkiä. Hän saisi tietää laittomuuksista vasta liittymän katkaisun jälkeen. Ja se olisi huono asia.

”Netti on perustarve, kuin juokseva vesi”, Palmulehto vertaa.

Palmulehdon mielestä tuntuu kummalta, että meillä yritettäisiin ottaa piratismin hallinnassa käyttöön keinoja, joita ranskalaisetkaan eivät halua. Myös EU on ottanut kantaa, ettei halua tällaista käytäntöä.

Uudistumisen tarve

Palmulehto ei näe, että ihmiset lopettaisivat netistä lataamisen edes rangaistuksen pelossa. Hän tietää tapauksia, joissa lataamisesta tuomitut jatkavat edelleen, koska heidän mielestään nykyinen laki ei ole toimiva.

”Ainoa keino on dekriminalisoida nettilataaminen.”

Palmulehto pitää realistisena, että lähivuosina on pakko tulla jotain edistystä asiassa. Koska nykymenoa ei ole järkevää jatkaa, toinen vaihtoehto olisi valvonnan lisääntyminen.

”Ja toivon todella, että näin ei ole”, hän sanoo.

Lue myös juttu Vastaisku piratismiin: ”Varoitusten jälkeen operaattori katkaisee nettiyhteyden”.