Piraatteja vastaan pehmeillä aseilla – kirje kotiin?

Juho Salminen
Talous 19.8.2009 12:00
Finreactor vertaisverkot Vertaisverkko Finreactorin ylläpitäjät tuomittiin käräjä- ja hovioikeudessa maksamaan korvauksia tekijänoikeusrikkomuksista. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Opetusministeriön työryhmä esittää, että laitonta nettilataamista vastaan taisteltaisiin myös ”pehmeillä keinoilla”.

Käytännössä keino olisi vertaisverkon käyttäjälle tuleva ilmoitus, joka kehottaisi lopettamaan laittoman toiminnan ja antaisi tietoa tekijänoikeuksista.

Tiedostojen laittoman jakamisen seuranta olisi ehdotuksessa tekijänoikeuksien haltijoiden (vaikkapa viihde- ja musiikkiyhtiöt) vastuulla. Teleoperaattoreiden vastuulle taas jäisi toimittaa viesti oikeaan osoitteeseen.

Tämä vaatisi muutoksen sähköisen viestinnän tietosuojalakiin eli nk. Lex Nokiaan. Nykyään laki ei salli tunnistamistietojen käsittelyä ilmoitusten välittämiseksi nettiliittymien haltijoille.

Työryhmä maalaileekin asteittaista käytäntöä: ensin lataaja saa ilmoituksen; sähköpostitse, kirjeitse vai miten – se on auki. Jos hän lopettaa toimintansa, tilanne jää sikseen. Jos hän jatkaa, tekijänoikeuksien haltija voi viedä asian poliisille tai nostaa siviilikanteen. Nämä mahdollisuudet ovat olemassa jo nyt.

Onko muutos tarpeellinen?

Esityksen laatijat sanovat, että teleyrityksille ei haluta antaa poliisin roolia.

Kysymys on siis tässä: onko viestin välittäminen lataajalle sellainen asia, että sen vuoksi teleyrityksille pitää sallia oikeus yhdistää käyttäjän ip-osoite tai muu lokitieto tämän oikeaan nimeen ja osoitteeseen?

Laiton lataaja ja liittymän omistaja eivät ole välttämättä sama asia. Ryhmän mielestä tämä ei ole ongelma. Jos laitonta käyttöä harrastavat lapset, tieto menee vanhemmille. Jos taas joku on napannut luvatta koneen käyttöönsä, ilmoitus kertoisi oikealle omistajalle, että jotain on vialla.

Työryhmän saamien tietojen mukaan Suomessa on 100 000 aktiivista vertaisverkkojen käyttäjää. Määrä on vähemmän kuin aiemmin. Arvioidaankin, että ihmisten lisääntynyt tietous tekijänoikeuksista sekä lataajista tehdyt poliisitutkinnat ovat vaikuttaneet tilanteeseen.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen sanoo, että vielä ei ole kuitenkaan tarvetta tehdä työryhmän kaavailemia muutoksia. Hänen mielestään nykyisten lakien toimivuutta pitää ensin arvioida tarpeeksi ennen kuin tehdään uusia.

Osallistu keskusteluun: Mitä mieltä olet ehdotuksesta? Väheneekö laiton lataaminen tällä vai poljetaanko ihmisten oikeuksia?

Keskustelu

Miten viesti aiotaan toimittaa käyttäjälle? Ja kuka sen lähettää? Minun koneeseeni ei varmasti asenneta mitään portteja (valvontaohjelmia via kiina), mistä moiset viestit voisivat minulle tulla.

Sellaista tekniikkaa ei – luonnollisesti tietoturvasyistä (enää) – olekaan, millä moisen viestin voisi toimittaa. Vai tuleeko viesti minulle sähköpostilla? Kenelle minun pitää ilmoittaa sähköpostiosoitteeni tätä viestiä varten?

Mikäli viesti lähetetään kirjepostina, miten minun osoitteeni voidaan selvittää? Poliisihan voi tietysti selvittää osoitteeni IP-osoitteiden perusteella, ja tämähän vaatii käytännössä syyn epäillä minua jostain rikoksesta.

Tämä koko idea viestin lähettämisestä on samalla tavalla ”mahdoton” toteuttaa, kuten kaikki muutkin valvontakeinot, mitä on mediassa väläytelty.

Ajatus viestin lähettämisestä on minusta ihan käyttökelvollinen. Jos olisin satunnaispiraatti, lopettaisin todennäköisesti siihen kun eka varoitus kolahtaa luukusta. Toteutus vaan on käytännössä mahdotonta ilman poliisin osallistumista tai ylimääräisen isoveli-ohjelmiston asentamista koneelle.

Ainakin minä olen nettiliittymän ostaessani antanut osoitteeni ja meiliosoitteeni. Mistä saat liittymän ilman katuosoitetta? Sähköpostiosoite on tietysti toinen juttu, sehän ei ole pakollinen.

Itse asiasta olen sitä mieltä, että se on ongelmallinen. Varsinkin levy-yhtiöiden suorittama valvonta ei kuulosta kivalta. Mistä ne tietää, mitä minun verkkoliikenteeni on.

Tässä on käynnissä sama kehitys kuin Lex Nokiassa: annetaan viranomaisten tehtäviä firmoille. Ei hyvä.

Uskoisin, etteivät nämä ”pehmeät keinot” aiheuttaisi suurtakaan muutosta laittomaan lataukseen.

En ole mikään tekniikan ihmelapsi, mutta heti tuli mieleen se, kuinka kontrolloitaisi niitä, jotka ns. loisivat toisten nettiyhteyksissä. Itse pääsen nimittäin kotonani oman nettiliittymän lisäksi pariinkin eri langattomaan verkkoon, jos haluan. Siinä ei taitaisi katuosoitteet tai netin omistajan tiedot enää riittää?

Ja kuten JVS jo sanoikin, minustakin on typerää, että yritysten pitäisi ruveta leikkimään poliisia.