Kuntavaalit: Syökö massaliikkeen protesti keskustan kannatusta Kemijärvellä?

Kemijärvi
Teksti
Leena Sharma

Kemijärveläisiltä meni tehdas alta ja leipä suusta. Nostaako sulkeminen protestiaallon kunnallisvaaleissa?

Kemijärven massaliike

Massaliike ei enää kerää Kemijärven valtuustosalia täyteen, mutta ydinjoukko on yhä kasassa.

Nuori urheilijalupaus iskee kiekon Kemijärven jäähallin Wirta-areenan päätyyn. Kymmenen vuotta sitten valmistunut 600-paikkainen halli on Kemijärven massaliikkeen puheenjohtajan Heikki Nivalan ensimmäinen suursaavutus. Hän kutsuukin sitä isän ylpeydellä Suomen kauneimmaksi talkootyöllä rakennetuksi jäähalliksi.

Hän on yhä ylpeä myös massaliikkeestä, vaikka on saanut sen takia myös lokaa niskaansa.

”Minulla riittää aina näitä hulluja projekteja. Se pysäytti, kun lapsenlapset antoivat hiljan noottia, että sinä olet aina töissä!” Nivala hymähtää ja kurkistaa pukuhuoneeseen, jossa d-joukkueen teinipojat keräilevät kamppeitaan.

Massaliike syntyi lokakuussa 2007, ja sillä oli vain yksi päämäärä: sellunkeiton jatkaminen Kemijärvellä. Stora Enso oli ilmoittanut muutamaa päivää aiemmin ajavansa maailman pohjoisimman sellutehtaan toiminnan alas.

Suomen valtio on Stora Enson suurin omistaja. Helmikuun alussa 600 massaliikkeen jäsentä matkusti Helsinkiin, järjesti näyttävän mielenosoituksen eduskunnan edessä ja tapasi päättäjiä presidenttiä ja pääministeriä myöten. Tulokset jäivät laihoiksi.

Kevään aikana massaliike yritti kaikki muutkin konstit: jätti tutkintapyynnön EU:n komissioon, haki valtioneuvostolta lupaa tehtaan pakkolunastamiseen ja museovirastolta sen suojeluun. Mikään ei tuottanut tulosta, koneet sammutettiin huhtikuun lopussa.

Tehtaan työntekijöistä on yhä työttömänä reilut 70 henkilöä. Joka kolmas kemijärveläinen on työtön tai työvoimakoulutuksessa. Ennen 1990-luvun lamaa paikkakunnalla asui 12000 ihmistä, nyt enää vähän yli 8000. Synkkiä lukuja.

Kelan puhelinpalvelukeskus sentään on tulossa, ja sen myötä noin 50 työpaikkaa.

Veljeilyä väärän puolueen kanssa?

Massaliike on alusta lähtien julistanut olevansa poliittisesti sitoutumaton yhden asian liike, joka yhdistää kemijärveläiset vasemmalta ja oikealta. Parhaina päivinä näin olikin, mutta lähestyvät kuntavaalit ja suomalaiskansallinen kateus ovat tehneet myyräntyötään myös liikkeen sisällä.

Johtohahmot, erityisesti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Nivala (kesk) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Juha Pikkarainen (vas) ovat saaneet joidenkin mielestä aivan liikaa julkisuutta. Ja he ovat turhan hyvää pataa keskenään.

”Minua on kaupattu keskustan riveistä muualle, on sanottu, että voisin häipyä koko puolueesta. Kritiikkiä on tullut myös siitä, että teen liian läheistä yhteistyötä muiden puolueiden ihmisten kanssa”, Nivala toteaa.

Kemijärven massaliikkeen tunnetuin kasvo, näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen sanoo saman vielä suoremmin:

”Nivalan kansansuosio on osalle hänen omistaan liikaa, liikettä on ruvettu syömään sisältä päin! Onko kateus käynyt sietämättömäksi vai käsky tullut etelästä puolueen johdolta?”

Nivalan suuta ei ole yritetty tukkia

Kemijärven sellutehdas

Nivala vakuuttaa, että pääministeri Matti Vanhanen tai puoluesihteeri Jarmo Korhonen eivät ole yrittäneet tukkia hänen suutaan. Vanhanen on tosin julkisuudessa syyttänyt kemijärveläisiä julkisuushakuisuudesta. Tehdas pilkotaan ja ja myydään osissa ulos.

Nivala on yhä valmis arvostelemaan omaa puoluettaan. Keskusta ja hallitus ovat hänen mielestään antautuneet vääränlaisen markkinatalouden vietäviksi, ja jäljet näkyvät. Moni keskustalainen on kertonut hänelle jättävänsä äänestämättä kuntavaaleissa.

Mutta hän on äkeissään myös oppositiolle, jonka viimetalvinen välikysymys valtion omistajaohjauspolitiikasta oli ”hävytön teko”.

”Myös hallituspuolueiden sisällä kritisoitiin Storan päätöstä, ja se tyytymättömyys olisi voinut purkautua meidän kannaltamme hyvällä tavalla. Mutta kun oppositio teki välikysymyksen, hallituspuolueet joutuivat yhdistämään rivinsä ja mahdollisuus menetettiin.”

Edellisissä kuntavaaleissa keskusta keräsi 50,2 prosenttia kemijärveläisten äänistä. Vielä alkuvuonna tehdashässäkän veikattiin syövän keskustan kannatusta Itä-Lapissa: kun Vanhanen vieraili tammikuussa Kemijärvellä, hän sai vastaansa mustanpuhuvan ja vihaisen väkijoukon. Syyskuussa vastaanotto oli jo toinen.

”Lapissa puolueuskollisuus periytyy isältä pojalle, ei siitä loppupeleissä tingitä”, pohtii massaliikkeen sihteeri Tuula Kuvaja.

”Semmoiset kuusikymppiset rouvat kun näkevät Vanhasen, niin nehän ovat aivan hurmiossa, oi Matti Matti!” ivailee puolestaan Pikkarainen.

Keskustan kannatus ei laske merkittävästi

Kukaan ei tunnu Kemijärvellä uskovan, että valtapuolueen kannatus laskisi merkittävästi. Vasemmistoliittolaiset toivovat sentään, että keskusta menettäisi yksinkertaisen enemmistönsä valtuustossa.

”Tulisi edes kuitatuksi se, että kepun valtuustoryhmä hajosi keväällä tehtaan pakkolunastusasiassa. Seitsemän yhdeksästätoista ei kannattanut massaliikkeen hakemusta”, Pikkarainen muistuttaa.

Kuvat Petri Kaipiainen

SK:n juttuja Kemijärveltä Sellun jälkeen (pdf; SK 6/2008) Kari Väänänen: Kotiinpaluu (pdf; SK 51-52/2007)