UPM ja Stora Enso kertoivat jättisupistuksista

lakkauttaminen
Teksti
SK:n toimitus
upm

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat ilmoittaneet jättisupistuksista tuotantoonsa. Leikkaukset koskevat yli 2 000 työntekijää.

Kovimmat supistukset tekee UPM, joka aikoo sulkea Kajaanin paperitehtaat sekä Tervasaaren sellutehtaan Valkeakoskella. Työttömiksi uhkaa jäädä 1 600 työntekijää vuosina 2009-10. Kajaanin tehtailla työskentelee 670 henkilöä ja Valkeakosken tehtaalla 640 henkilöä.

Lisäksi supistuksia tulee tarralaminaattien valmistukseen. Tehostamistoimia on odotettavissa kaikissa yksiköissä.

Stora Enso aikoo lakkauttaa 550 työpaikkaa Suomesta ja 1 150 ulkomailta. Suomessa pannaan kiinni kartonkikone Imatralta ja hylsykartonkikone Varkaudesta.

Lisäksi kiinni menee kaksi muovipäällystekonetta Imatralla ja Karhulassa. Suunnitelmat saattavat vähentää henkilökuntaa Veitsiluodon tehtaalla Kemissä. Stora Enso haluaa myös siirtää 1 450 työntekijää uuteen kunnossapitoyritykseen.

Uimaharjun ja Sunilan sellutehtaat selviävät tässä vaiheessa tuotannonrajoituksilla.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen perustelee supistuksia ylikapasiteetilla sekä puun, energian ja polttoaineiden hintojen nousulla. Yhtiö on tehostanut toimintaansa, mutta kustannuspaineet ovat nousseet moninkertaisiksi.

Kajaanissa tosiasioita on katsottava silmiin, Pesonen sanoo. Tehdas ei ole kilpailukykyinen, sillä ulkoiset haasteet ovat nousseet ylivoimaisen suuriksi.

Tervasaaren sellutehdas on UPM:n pienin ja vanhin. Sillä ei ole UPM:n mukaan edellytyksiä toimia kannattavasti.

Toimitusjohtaja Jouko Karvisen mukaan suljettavat koneet kannattavat huonosti. Suunnitelma on myös osa varautumista Venäjän puutulleihin. Karvinen vakuuttaa, että Stora Enso pystyy toimimaan ensi vuonna ilman venäläistä puuta.

Ulkomailla suurimmat supistukset koskevat Saksaa, josta vähenee 600 työpaikkaa. Venäjän puunhankinnasta menee 400 työpaikkaa.

Paperliiton Ahonen pitää hallitusta osasyyllisenä

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen kuvaa Stora Enson ja UPM:n tuoreita uutisia shokiksi, vaikka ikäviä uutisia tiedettiinkin odottaa. Hän pitää hallitusta osasyyllisenä yhtiöiden päätöksiin. Hallitus on ollut Venäjän puutulliasiassa täysin saamaton, hän arvostelee.

Ahonen myös vaatii, että yhtiöiden on tuettava merkittävästi aiempaa enemmän työpaikkansa menettäviä työntekijöitään.

(STT)

Kuva Marja Airio / Lehtikuva