Vastaisku piratismiin: ”Varoitusten jälkeen operaattori katkaisee nettiyhteyden”

Pekka Anttila
Talous 17.9.2009 16:57

Nettipiratismista on tullut yhä suurempi ongelma. Suomessa on tällä hetkellä yli 100000 henkilöä, jotka jakavat internetissä säännöllisesti tiedostoja luvattomasti.

Tilastot antavat huolestuttavan kuvan ilmiön laajuudesta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan jopa 70 prosenttia yhdeksänluokkalaisista nuorista harrastaa tiedostojen laitonta jakamista erittäin usein. Tämän vuoden elokuussa tehtyyn kyselytutkimukseen vastasi 5000 nuorta.

”Kyseessä on jo megaluokan ongelma”, sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta (TTVK).

Esimerkiksi tiedostojenjakosivusto Pirate Bay on Suomen 31. suosituin verkkosivu. Sen taakse jäävät muun muassa suosittu Twitter-pikaviestipalvelu ja eBay-internethuutokauppa.

Kyse ei ole tietämättömyydestä

Luova ala on kamppaillut piratismin kanssa koko 2000-luvun. Aluksi kohteena oli musiikki, mutta nyt internetissä levitetään luvattomasti elokuvia, tietokonepelejä ja aikuisviihdettä. Jopa Aku Ankka -lehtiä.

Antti Kotilaisen mukaan kyse ei ole tietämättömyydestä.

”Olemme tehneet viiden vuoden ajan tutkimuksia, joissa kysytään vastaajilta, onko musiikin ja elokuvien jakaminen ilman oikeudenhaltijoiden lupaa laillista vai laitonta. Kaikista vastaajista 92 prosenttia tiesi, että se on laitonta.”

”Tilanteesta ei voi syyttää pelkästään nuorisoa. Porukkaan kuuluu runsaasti myös 20-35-vuotiaita. Vanhin tekijä on ollut 59-vuotias”, Kotilainen kertoo.

Houkuttimena on, että luvaton lataaminen on helppoa ja ilmaista ja kiinnijäämisriski pieni.

Neuvotteluja ennen käräjiä

TTVK ei ole kuitenkaan aseeton tilanteen edessä. Jos yhdistys havaitsee, että verkossa jaetaan vaikkapa tiettyä elokuvaa 10000 kappaletta, se voi hypätä mukaan vertaisverkkoon tarkkailemaan tapahtumia. Yhdistyksellä ei silti ole mahdollisuutta selvittää omin keinoin aineistoa jakavan henkilön identiteettiä.

”Me keräämme kuitenkin tarkkaa näyttöaineistoa, jonka voimme viedä poliisin tutkittavaksi. Poliisi taas saa teleoperaattorilta tietoja siitä kenelle internet-liittymä on kuulunut sillä tietyllä hetkellä, kun olemme näytön hankkineet. Tällä perusteella me teemme poliisille tutkintapyyntöjä, joita käsitellään tuomioistuimissa säännöllisesti”, Kotilainen selvittää.

Vuodesta 2006 lähtien TTVK on voinut myös kääntyä samalla näyttöpaketilla suoraan käräjäoikeuden puoleen. Oikeus voi velvoittaa teleoperaattoria kertomaan, kuka oli liittymän haltija sillä tietyllä kellonlyömällä, kun tiedostoja jaettiin.

Viime vuonna TTVK teki runsaat 50 hakemusta, tänä vuonna määrä pyritään kaksinkertaistamaan.

”Asiat pyritään aina ensin sopimaan liittymän haltijan kanssa, meillä ei ole hinkua viedä jokaista tapausta tuomioistuimeen. Kaikissa tapauksissa vaadimme korvauksia”, Kotilainen painottaa.

Mallia Ranskasta: Nettiyhteys poikki?

Osittain luvaton verkkolataaminen kertoo vanhempien välinpitämättömyydestä: nuorten puuhailu tietokoneiden äärellä ei kiinnosta. Pääasiassa kyse on kuitenkin siitä, että vanhempien tietotekniset taidot ovat heikot. Lapset ovat tavallaan perheiden atk-vastaavia.

”Asiat saataisiin edes jollain tavalla kuntoon, jos vanhemmille saataisiin tietoa siitä mitä me olemme havainneet heidän koneillaan tapahtuvan. Tällä hetkellä meillä ei ole sellaisia keinoja.”

Opetusministeri Stefan Wallinin (r) käynnistämässä hankkeessa on pohdittu mallia, jossa internet-liittymän haltijalle voitaisiin lähettää kohdistettu valistusviesti.

”Se voisi toimia esimerkiksi niin, että tietoverkoissa valvontaa tekevät oikeudenhaltijat ilmoittaisivat havainnoistaan teleoperaattorille. Operaattori voisi sen jälkeen välittää tiedot suoraan liittymän haltijalle. Jos kyseessä on nuori henkilö, vanhemmat voisivat tämän jälkeen keskustella hänen kanssaan.”

Muun muassa musiikin ja elokuvien oikeudenhaltijat ovat kannattaneet pehmeitä keinoja. Antti Kotilaisen mukaan pelkkä porkkana ei riitä, vaan myös keppiä tarvitaan.

”Esimerkiksi Ranskassa hyväksyttiin tällä viikolla laki, jossa uudentyyppinen viranomainen voi lähettää varoitusviestejä. Jos liittymän haltija on saanut tietyn ajan sisällä kolme varoitusta, tuomioistuin voi määrätä operaattorin katkaisemaan nettiyhteyden kokonaan.”

Saadaanko piratismi kuriin?

Entä kuinka optimistinen Antti Kotilainen on: saadaanko jokamiehen huviksi muodostunut toiminta kuriin?

”Piratismia ei saada koskaan kokonaan kuriin. Harras toive on, että se saataisiin puristettua sen verran ahtaalle, että laillisilla toimilla olisi mahdollisuus pyöriä. Palvelujen merkitys Suomessa korostuu koko ajan enemmän, kun teollinen tuotanto katoaa maasta kovaa vauhtia. Sisällöntuotantoa tarvitaan internetiin, jos haluamme rakentaa sen avulla tietoyhteiskuntaa.”

Keskustelu

Mietitäänpä taas hetki niitä tekijöitä jotka ajavat ihmiset ”laittoman” lataamisen pariin. Ensimmäinen on tässäkin jutussa onneksi muistettu mainita, eli helppous. Kaupalliset palvelut ovat niin vaikeita ja kankeita, että harva niitä jaksaa minuuttia kauempaa ihmetellä. Toinen ja se tärkein on jälleen unohdettu: hinta! Tallenteet ovat digitaalisessakin muodossa ostettuna laatuun suhteutettuna kalliita. Musiikkiteollisuus suoltaa pihalle niin järkyttävää skeidaa ettei suurinta osaa voi hyvällä tahdollakaan pitää hintansa arvoisena. Liian suuret voittotavoitteet ja ahneus ovat tässäkin perimmäisenä syynä.

Mistä ihmeestä mediateollisuus edes valittaa? Joka vuosihan suuret yhtiät ovat tehneet satojen miljoonien voittoja. Edes sitä ei ole voitu todistaa, että jokainen ”luvatta” ladattu teos muka ostettaisiin. Ehei, näin saadaan vain korvaussummia nostettua ja kapitalistin kukkaroon ilmasita rahaa!

Bly-rayn julkaisun myötä pudotin leukani…jälleen kerran. BD-levyllä julkaistu elokuva saattoi maksaa 35€/kpl!!! Se on muuten tällä hetkellä minun (työttömän opiskelijan) viikon ruokaraha. Uutuus CD maksaa tänä päivänä 15-25€. Miettikääpä ostanko? En, sitä ei voi syödä…tai ei se kovin kauaa nälkää pidä.

Viihdeteollisuus on vain jäävuoren huippu. Ohjelmistotalot Microsoft etunenässä ylihinnoittelavat tuotteensa niin ettei kukaan omilla aivoillaan ajatteleva ihminen sitä osta. Varsinkin kun puolen vuoden päästä julkaistaan uusi ja hienompi versio. Sen saa omaksi maksamalla nimellisen muutaman satasen. Tätä toimintaa harrastaa varsinkin Adobe, kuvan- ja videonkäsittelytuotteistaan tuttu riistofirma.

Jos 70% nuorista harrastaa jonkinlaista laitonta toimintaa, niin se on aika selkeä merkki että kyseinen laki kaipaa uudistusta.

Lakien on tarkoitus palvella ihmisiä eikä tehdä heistä rikollisia.

Miten näitä Kotilaisen/ Alaspään kirjoituksia julkaistaan joko paikassa kerran viikossa.

kannattaisiko tehdä palvelu josta saisi pelit / leffat / musat yhdestä lafkasta esim 20-30e/kk streamaus tai lataus palveluna. (rajoittamaton kuuntelu / katselu / pelaus) siihen asti kun yksi biisi maksaa sen euron ja albumit reilun 10e ei tarvi odotella suosion kasvua.

Eiköhän tässä nykyisessä resurssipulassa ole tärkeämpiäkin valvonnankohteita, esim. talousrikolliset ja muut vastaavat veronkiertäjät saavat touhuilla rauhassa, mutta kun nuoriso jakelee toisilleen mediatiedostoja vastikkeetta niin heti ollaan vinkumassa, maailma muuttuu ja vertaisverkot saa joka vuosi lisää käyttäjiä. Vanhemmilla ei ole rahaa musiikkilevyihin, peleihin ja elokuviin. Ihailtavaa on tämä nuorten neuvokkuus ja se että he vastikkeetta jakelevat tiedostoja toisilleen, kun tässä omassa ikäluokassani ilmaiseksi ei tehdä elettäkään.

Samaa mieltä Kyllästyneen kanssa. Helppous ja tuotteen ns. oikea hinta ajavat piratismiin. Helppous voi tarkoittaa myös jonkun etua: joku hyötyy siitä, ettei piratismia estetä teknisesti jo nyt.
Ehkä tekijänoikeuksia valvovat järjestöt voisivat miettiä enemmän noita jutussa mainittuja pehmeitä keinoja. Vaikkapa sitä, mitä sisältöä voisi jakaa ilmaiseksi ihan luvalla ja sitä, miten mikromaksuja tai vastaavia voisi kehittää, jotta piratismi saisi järkeviä vaihtoehtoja.
Tuskinpa piratismi pystyy tappamaan sisällöntuotantoa. Ainakin sisältöä tuotetaan koko ajan entistä enemmän.

Jokainen nuori on rikollinen, ja vanhemmat syylisiä :D
Se joko
A) Lataa musiikkia laittomasti
B) Lataa elokuvia /sarjoja laittomasti
C) Ajaa laittomalla ajoneuvolla
D)Hallussapitää laittomasti päihteitä

Ja hyvässä lykyssä noita kaikkia.
A;han oli jo hyvä ratkaisu, Spotify, mutta rahan ahneet levy-yhtiöt veti suomalaista musiikka paljon pois.
Spotifyn kaltainen video palvelu vähentäisi varmasti B kohdassa mainittua
C:hen ratkaisu olisi yhdenmukaistaminen keski euroopan säädöksiin
D on mielestäni kaikkein vakavin näistä, mutta itselläni ei ole kyllä ehdottaakkaan tuohon mitään

Lopultakin joku esittää toimivan mallin lopettaa piratismi: katkaistaan verkkoyhteys toisen leivän viejältä. Kannatan.

Viihdeteollisuuden omistamiseen nojaavat liiketoimintamallit vetelevät viimeisiään.

katkaistaan verkkoyhteydet kaikilta ja viedään internet operaattorilta leivät.
Se on vähä niin että ku toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää

Jep, Ranskan mallia tosiaan kannattaa seurata. Kyseinen hadopi-laki on saanut turpiinsa niin EU-parlamentilta kuin Ranskan omalta perustuslakituomioistuimelta mutta kun pressan vaimo on ”artisti” ei moisia pikkutekijöitä kuunnella vaan perusoikeusturvan poistamiseen tähtäävä laki tuodaan yhä uudestaan tarjolle.

Minulla on ollut laatulehden kuva Suomenkuvalehdestä, mutta tässä oli kyllä niin paksua ja yhdeltä kannata kirjoitettua tekstiä, että tilaus katkeaisi jos sellainen olisi. Taitaa olla Suomenkuvalehti ”vanhan vallan” kannattajia sen verran ”vanhahtava” oli artikkeli. Maailma muuttuu ja liiketoiminta sen mukana tai jos ei, niin saakin kuolla pois.

Oli aika yksipuolinen juttu. Miksei tiedustelu niiltä ”suurilta rikollisilta” miksi tekevät ”rikoksiaan”? Tosiaan, kaupalliset palvelut on vaikeita käyttää ja tarvitsevat lähes aina luottokortin jota harvalla ala-ikäisellä on tietääkseni (ja nykyisen taantuman aikaan harvempi aikuinenkaan sitä saa). Myöskään nettiversio ei vieläkään kilpaile hinnalla. Sama video mikä kaupassa maksaa kansineen päivineen 25e maksaa netissä ”vain” 15e. Miksi? Nettimusiikkikaupat eivät kilpaile vielä mitenkään sen ”laittoman” materiaalin kanssa. Discographyt löytyy torrentista huomattavasti helpommin kuin vaikka esim. Nokia Storesta, miksi? Miksi nämä tekijänoikeuslafkat syyllistää kun eivät omia palveluitaan halua edes kehittää. Jos CD myynti laskee ei se tarkoita että ”nyt ne kaikki waan warettaa”. Ihmiset muuttavat kulutustottumuksiaan.

Jos levylafkat saisi vielä päättää musiikkia jaeltaisiin äänilevyltä, niin jämähtäneitä ne ovat omiin norsunluutorneihinsa.

Joo, vähän monipuolisemmin aihetta voisi käsitellä. Lakikin voi olla väärässä, jos suuri osa rikkoo lakia, niin sitä on syytä muuttaa.

Tosta cd myynnistä ei voi kun sanoa,että kyllä musiikin laatu nykyään on ihan täyttä roskaa.Poppia ja kaikenmaailman rallatuksia televisiot ja radiot täynnä.Pitäisikö se hittisinkku vielä ostaa minkä on kuullut MTV:ltä ja radiosta 100 000 kertaa,kun hermot menee kappaleeseen jo muutaman kerran jälkeen.

Nuorison puhe laista on käsittämätöntä. Kun laki on säädetty, sitä pitää pyrkiä enemmän noudattamaan kuin rikkomaan. Lakia ei ole koskaan väärässä, mutta lain rikkojat ovat.
Lakia pitää muuttaa, koska suuri osa rikkoo sitä -logiikka on pettävä, sillä samalla logiikalla joutuisimme hyväksymään näpistykset, perheväkivallan, raiskaukset, ylinopeudet…
Nykyisessä tekijänoikeutta kunnioittavassa laissa ei ole mitään vikaa. Nuorison ja sisältövarkaiden on syytä hävetä ja parantaa tapansa.

Kirsikka on täysin väärässä. Jos laki selkeästi on väärässä, sitä ei tietenkään tarvitse noudattaa.

Tämä ei ole mitenkään ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että ilmiselvästi vanhentuneet tai muuten väärät lait pitäisi korjata uudemmilla mitä pikimmiten.

Vaatimus huonojenkin lakien sokeasta noudattamisesta johtaa loogiseen kuperkeikkaan: mitä varten valtio tarjoaa kansalaisilleen korkeakoulutasoisen opetuksen, jos näiltä kansalaisilta kuitenkin edellytetään sitä, että he jättävät kaiken oppimansa huomiotta ja käyttäytyvät kuten pelkän kansakoulun käyneet 1950-luvulla – eli tottelevat sokeasti kaikkia lakeja ja viranomaisten määräyksiä, olivatpa ne kuinka typeriä ja epäloogisia tahansa.

Kirsikka on ihan oikeassa. Miksi ne lait laaditaan, ellei niitä pidä noudattaa? Huonojakin lakeja toki on,
mutta tässä on kyse taiteentekijän toimeentulosta.