Vastaisku piratismiin: "Varoitusten jälkeen operaattori katkaisee nettiyhteyden"

internet
Teksti
Pekka Anttila

Nettipiratismista on tullut yhä suurempi ongelma. Suomessa on tällä hetkellä yli 100000 henkilöä, jotka jakavat internetissä säännöllisesti tiedostoja luvattomasti.

Tilastot antavat huolestuttavan kuvan ilmiön laajuudesta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan jopa 70 prosenttia yhdeksänluokkalaisista nuorista harrastaa tiedostojen laitonta jakamista erittäin usein. Tämän vuoden elokuussa tehtyyn kyselytutkimukseen vastasi 5000 nuorta.

”Kyseessä on jo megaluokan ongelma”, sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta (TTVK).

Esimerkiksi tiedostojenjakosivusto Pirate Bay on Suomen 31. suosituin verkkosivu. Sen taakse jäävät muun muassa suosittu Twitter-pikaviestipalvelu ja eBay-internethuutokauppa.

Kyse ei ole tietämättömyydestä

Luova ala on kamppaillut piratismin kanssa koko 2000-luvun. Aluksi kohteena oli musiikki, mutta nyt internetissä levitetään luvattomasti elokuvia, tietokonepelejä ja aikuisviihdettä. Jopa Aku Ankka -lehtiä.

Antti Kotilaisen mukaan kyse ei ole tietämättömyydestä.

”Olemme tehneet viiden vuoden ajan tutkimuksia, joissa kysytään vastaajilta, onko musiikin ja elokuvien jakaminen ilman oikeudenhaltijoiden lupaa laillista vai laitonta. Kaikista vastaajista 92 prosenttia tiesi, että se on laitonta.”

”Tilanteesta ei voi syyttää pelkästään nuorisoa. Porukkaan kuuluu runsaasti myös 20-35-vuotiaita. Vanhin tekijä on ollut 59-vuotias”, Kotilainen kertoo.

Houkuttimena on, että luvaton lataaminen on helppoa ja ilmaista ja kiinnijäämisriski pieni.

Neuvotteluja ennen käräjiä

TTVK ei ole kuitenkaan aseeton tilanteen edessä. Jos yhdistys havaitsee, että verkossa jaetaan vaikkapa tiettyä elokuvaa 10000 kappaletta, se voi hypätä mukaan vertaisverkkoon tarkkailemaan tapahtumia. Yhdistyksellä ei silti ole mahdollisuutta selvittää omin keinoin aineistoa jakavan henkilön identiteettiä.

”Me keräämme kuitenkin tarkkaa näyttöaineistoa, jonka voimme viedä poliisin tutkittavaksi. Poliisi taas saa teleoperaattorilta tietoja siitä kenelle internet-liittymä on kuulunut sillä tietyllä hetkellä, kun olemme näytön hankkineet. Tällä perusteella me teemme poliisille tutkintapyyntöjä, joita käsitellään tuomioistuimissa säännöllisesti”, Kotilainen selvittää.

Vuodesta 2006 lähtien TTVK on voinut myös kääntyä samalla näyttöpaketilla suoraan käräjäoikeuden puoleen. Oikeus voi velvoittaa teleoperaattoria kertomaan, kuka oli liittymän haltija sillä tietyllä kellonlyömällä, kun tiedostoja jaettiin.

Viime vuonna TTVK teki runsaat 50 hakemusta, tänä vuonna määrä pyritään kaksinkertaistamaan.

”Asiat pyritään aina ensin sopimaan liittymän haltijan kanssa, meillä ei ole hinkua viedä jokaista tapausta tuomioistuimeen. Kaikissa tapauksissa vaadimme korvauksia”, Kotilainen painottaa.

Mallia Ranskasta: Nettiyhteys poikki?

Osittain luvaton verkkolataaminen kertoo vanhempien välinpitämättömyydestä: nuorten puuhailu tietokoneiden äärellä ei kiinnosta. Pääasiassa kyse on kuitenkin siitä, että vanhempien tietotekniset taidot ovat heikot. Lapset ovat tavallaan perheiden atk-vastaavia.

”Asiat saataisiin edes jollain tavalla kuntoon, jos vanhemmille saataisiin tietoa siitä mitä me olemme havainneet heidän koneillaan tapahtuvan. Tällä hetkellä meillä ei ole sellaisia keinoja.”

Opetusministeri Stefan Wallinin (r) käynnistämässä hankkeessa on pohdittu mallia, jossa internet-liittymän haltijalle voitaisiin lähettää kohdistettu valistusviesti.

”Se voisi toimia esimerkiksi niin, että tietoverkoissa valvontaa tekevät oikeudenhaltijat ilmoittaisivat havainnoistaan teleoperaattorille. Operaattori voisi sen jälkeen välittää tiedot suoraan liittymän haltijalle. Jos kyseessä on nuori henkilö, vanhemmat voisivat tämän jälkeen keskustella hänen kanssaan.”

Muun muassa musiikin ja elokuvien oikeudenhaltijat ovat kannattaneet pehmeitä keinoja. Antti Kotilaisen mukaan pelkkä porkkana ei riitä, vaan myös keppiä tarvitaan.

”Esimerkiksi Ranskassa hyväksyttiin tällä viikolla laki, jossa uudentyyppinen viranomainen voi lähettää varoitusviestejä. Jos liittymän haltija on saanut tietyn ajan sisällä kolme varoitusta, tuomioistuin voi määrätä operaattorin katkaisemaan nettiyhteyden kokonaan.”

Saadaanko piratismi kuriin?

Entä kuinka optimistinen Antti Kotilainen on: saadaanko jokamiehen huviksi muodostunut toiminta kuriin?

”Piratismia ei saada koskaan kokonaan kuriin. Harras toive on, että se saataisiin puristettua sen verran ahtaalle, että laillisilla toimilla olisi mahdollisuus pyöriä. Palvelujen merkitys Suomessa korostuu koko ajan enemmän, kun teollinen tuotanto katoaa maasta kovaa vauhtia. Sisällöntuotantoa tarvitaan internetiin, jos haluamme rakentaa sen avulla tietoyhteiskuntaa.”